Luchtdicht bouwen met gevacumeerde glaswol

Artikel delen

Wat gebeurt er wanneer je glaswol in PE-folie vacumeert, het tussen twee bouwdelen plaatst en het vacuüm vervolgens verbreekt? Precies: het glaswol zet weer uit en de ruimte wordt compleet opgevuld. Dit is in een notendop het geheim achter de nieuwe productlijn van Alert Isolatie. En van New Builder Michel Stok.

Tekst: Marion Sermondt

Gevacumeerde glaswol

Michel is medeverantwoordelijk voor de Sales van Alert Isolatie. Hij is op zoek naar nieuwe markten voor hun innovatieve nieuwe producten. Daarnaast is hij samen met zijn compagnon de uitvinder en patenthouder van gevacumeerde glaswol. “Wij produceren een breed assortiment isolatie op maat, waarbij mijn speerpunt de Airtight-familie is; oplossingen die meehelpen in het duurzaam luchtdicht bouwen.”

Het idee van vacumeren

Het begon allemaal toen zijn compagnon zo’n vijftien jaar geleden in een hal liep, waar de isolatie door storm los op de grond lag. Het idee ontstond om het materiaal eerst te verkleinen, om het na plaatsing weer terug te brengen naar het oorspronkelijke formaat. “Zo’n tien jaar geleden kwamen we in contact met Alert Isolatie. Zij waren overtuigd van ons idee, waarna we samen op weg zijn gegaan. Dat heeft geresulteerd in slimme en uitvoerbare oplossingen, die ook nog eens duurzaam en circulair inzetbaar zijn.”

Gevacumeerde glaswol als isolatie

New Builder

In 2020 werd Alert Isolatie en daarmee Michel uitgenodigd om kennis te maken met The New Builders. “We moeten allemaal ons steentje bijdragen. Ik heb vertrouwen in de toekomst, maar ben er ook van overtuigd dat we samen moeten werken aan die leefbare samenleving. Onder andere door duurzaam te bouwen. Dat vond ik terug bij The New Builders, genoeg reden om me aan te sluiten. Wat is het dan mooi om te ontdekken dat het niet alleen om duurzaam bouwen draait, maar dat de mens óók centraal staat. Ik heb in mijn verleden meerdere organisaties aangestuurd in de rol van manager, die menswaardigheid zit in mijn DNA. Prachtig om dat hier terug te zien.”
Michel vervolgt. “De wereld verandert. En dat moet ook! Er moet meer oog komen voor de mensen binnen de organisatie. Daarom zijn The New Builders zo belangrijk. Wij werken aan de toekomst! Ik geloof dat het tijd is voor een nieuwe werkelijkheid. Daar moeten we met z’n allen een switch in maken. Er moeten zaken veranderen. Ik geloof dat dit lukt, wanneer we allemaal ons eigen steentje bijdragen. En weet je: het geeft ook gewoon een goed gevoel om het goede te doen.”

Gevacumeerde isolatie

Gevacumeerde glaswolDe Airtight is al een paar jaar het speerpunt. “Onze gevacumeerde Airtight producten zijn een mooi alternatief voor PUR. PUR wordt uiteindelijk hard en gebouwen bewegen, dus ontstaan er opnieuw sparingen. Onze producten passen zich continu aan, ze blijven uitzetten en veren mee. Dus het blijft luchtdicht. Het begint nu echt te lopen. Al was het alleen maar omdat ons product sneller te verwerken is en er dus minder mensen nodig zijn!”
De Airtight bestaat uit een gevacumeerde strook minerale wol, die verpakt is in een dampremmende PE-folie. Na plaatsing en doorprikken van de vacuümfolie zet de wol uit en vult de gehele ruimte. Dit product wordt ingezet in de spouw, de dakvoet en aansluitingen in de prefab bouw. Michel: “De Airtight is licht en dun en daardoor eenvoudig en snel te monteren. Het is bestand tegen alle weersinvloeden. Dit is daarom ook een prachtige aanvulling op het prefab bouwen. Daarbij blijft de aansluiting toch de zwakke plek. Met de Airtight producten bieden we een totaalpakket aan. Voor bestaande woningen, (prefab) nieuwbouw, maar ook voor appartementen- en utiliteitsbouw.”

Duurzaam en brandwerend

De producten van Alert Isolatie zijn op meerdere manieren duurzaam, vertelt Michel. “Door op deze manier te isoleren, vermindert je energieverlies enorm. Daarbij gaan de producten zo twintig tot dertig jaar mee. En worden ze niet meer gebruikt, dan scheiden we de glaswol van het folie, waarna beide onderdelen kunnen worden hergebruikt: circulair bouwen dus!”
Er is ook sprake van een brandwerende lijn: Firetight. Onder meer om brandoverslag in al dan niet geventileerde gevels te voorkomen, of een oplossing die de spouw en de ruimte tussen de dakelementen (in een woningscheidende wand) ook brandvertragend afsluit. Zo wordt voorkomen dat een potentiële brand zich zomaar kan uitbreiden naar aangrenzende gebieden. Michel: “We herinneren ons allemaal de flat in Londen, waar het vuur naar meerdere verdiepingen oversloeg. Met de Firetight producten bieden we tot drie uur brandvertraging.”

Gevacumeerde glaswol als isolatie

The New Builders

“Ik ben New Builder voor mezelf. Ik kan vanuit mijn functie niet direct grote veranderingen doorvoeren. Tegelijk is het mooi om te zien dat het New Builderschap wel doorwerkt binnen Alert. We zijn opbouwend bezig en ontwikkelen nieuwe producten. Daar heb je de juiste mensen voor nodig. Mensen die initiatief durven te tonen, die meedenken en niet bang zijn om hun mening te geven. Die kijken hoe onze producten inzetbaar zijn, kijken naar meer mogelijkheden. Het is belangrijk dat we de juiste mensen op de juiste plek zetten. Waar ze zichzelf kunnen ontplooien. Samen willen we een omgeving creëren waar nieuwe ideeën kunnen ontstaan. Daarbij vinden we het belangrijk dat onze producten duurzaam en circulair zijn en denken we constant mee met de klant. We leveren onze producten bijvoorbeeld gefaseerd, om zo min mogelijk afval te genereren op de bouw. Het zijn soms kleine stapjes. Maar zo gaan we door.”
“Wanneer ik naar de toekomst kijk, denk ik dat we nog meer varianten gaan aanbieden. We kijken bijvoorbeeld naar de mogelijkheden van waterdichte producten. Duurzaam betekent voor ons ook dat het niet te duur wordt en dat we minimaal gebruik maken van chemische middelen, tijdens de productie en de installatie. Dus, we zijn de komende tien jaar nog wel zoet…”

BouwTotaal is in de persoon van hoofdredacteur Frank de Groot ook New Builder.