Bijna eeuwoude bankgebouw in Den Haag wordt hotel

Artikel delen

Een iconisch gebouw – of beter gezegd: gevel – midden in het centrum van Den Haag blijft behouden: de voormalige Haagse vestiging van de Rotterdamsche Bankvereeniging halverwege het Binnenhof en Paleis Noordeinde wordt getransformeer tot het eerste zogeheten voco-hotel van de InterContinental Hotels Group.

UBM Development heeft daarvoor een overeenkomst ondertekend met ICH. Na hotels in het VK en Australië wordt dit de eerste Nederlandse vestiging van deze ‘brand’, speciaal gericht op conversieprojecten. In opdracht van UBM is 01-10 Architecten geselecteerd om het ontwerp te maken, in samenwerking met een professioneel team van adviseurs. Daaraan doen onder andere Valstar Simonis, Pieters Bouwtechniek en Peutz mee.

De voormalige Haagse vestiging van de Rotterdamsche Bankvereeniging stamt uit 1923 en is een ontwerp van H.F. Mertens, tevens architect van het HAKA-gebouw en de ABN Amro aan de Coolsingel, beide in Rotterdam. De eclectische en imponerende gevel is rijk geornamenteerd met beelden uit het atelier van Hildo Krop. Medio jaren ‘90 is het pand echter ingrijpend gesloopt en verbouwd: alleen de voorgevel bleef staan. Daarachter verscheen een nieuw, modern complex met kelder, de huidig Parkeergarage Noordeinde. Toen in 2016 ABN Amro de Kneuterdijk verliet kon de bestemming gewijzigd worden naar hotel.

In opdracht van de ontwikkelaar en eigenaar van het pand, UBM Development AG, ontwerpt 01-10 Architecten hiervoor momenteel het transformatieplan. “Deze complexe opgave is een brede team inspanning, waar onder andere constructie, veiligheid, BREEAM-certificering en natuurlijk de inpassing van het hotelprogramma een boeiende puzzel vormen”, aldus 01-10 Architecten.

Architectonisch zijn er genoeg uitdagingen: hoe kan de statige en intimiderende bankarchitectuur van de voorgevel de gastvrijheid uitdrukken die bij een hotel hoort? Hoe kan de ‘90s corporate look’ worden omgevormd naar een prettig en huiselijk interieur? Bovendien zal het nieuwe hotel een verbinding vormen tussen de statige Kneuterdijk en het chique Noordeinde. Onder een nieuwe luifel in het natuursteen kader komen gasten in een koepelvormige vestibule, een verwijzing naar het verleden, alvorens het hotel te betreden.

Na de receptie, de lobby in het 25 meter hoge atrium en het restaurant volgt de tuin, die op zijn beurt via een onderdoorgang weer uitkomt op het Noordeinde. Deze gevarieerde sequentie biedt de kans om het hotel als ‘verborgen’ publieke ruimte meer te laten zijn dan haar 220 kamers.

Het voco hotel opent eind 2020.

Projectgegevens:

Opdrachtgever: UBM Kneuterdijk
Architect: 01-10 Architecten
Constructeur: Pieters Bouwtechniek
Advies installaties: Valstar Simonis
Advies bouwfysica en brandveiligheid: Peutz
Breaam advies: Build2live
Bouwtijd: 2018-2020