Transformatie: van wijntank naar hotelkamer

Artikel delen

Op het idyllische Kourouta-strand in Griekenland heeft de in Athene gevestigde k-studio een vervallen wijnfabriek uit de jaren twintig getransformeerd tot hotel. Het Dexamenes Seaside Hotel is meteen een eerbetoon aan de wijnbouwtraditie van de regio. Door het originele industriële ontwerp te behouden en te combineren met moderne elementen ontstaat een palet van beton, staal, hout en kunstglas. Meer dan 30 wijntanks zijn ook omgetoverd tot nieuwe luxe suites, variërend van 140 tot bijna 645 vierkante meter oppervlakte.

Bron:k-studio Beeld: Claus Brechenmacher & Reiner Baumann / k-studio

Nadat k-studio werd gevraagd de ​​verlaten wijnfabriek om te vormen tot een hotel, begonnen de architecten met een locatieonderzoek en het zorgvuldig verwijderen van de betonnen wijntanks. Nadat nieuwe waterpartijen en een wijngaard waren toegevoegd, werden ook de oorspronkelijke elementen – zoals teruggewonnen baksteen die waren verwijderd – zorgvuldig teruggeplaatst. De oorspronkelijke elementen werden aangevuld met nieuwe toevoegingen zoals lokaal vervaardigde keramische tegels. Het doordachte ontwerp voegt eigentijdse flair en functionaliteit toe binnen de al aanwezige industriële setting.

Het hotel is toegankelijk via een discrete ingang vanaf de aangrenzende weg en begroet gasten met twee glazen paviljoens. Het glas is bevestigd aan originele betonnen tankgebouwen die uitmonden in een centrale binnenplaats en tuin. Vierendertig betonnen wijntanks zijn omgebouwd tot hotelsuites, waaronder negen suites aan het strand, 17 binnensuites en 8 tuinsuites met beperkt uitzicht. Het Hotel heeft ook twee originele stenen bijgebouwen die zijn getransformeerd tot eet- en evenementenfaciliteit.

De architect: “Vanaf het begin was het duidelijk dat de sterke geschiedenis en de rauwe schoonheid van de bestaande gebouwen niet alleen behouden moesten blijven, maar moesten worden tentoongesteld in een ontwerp dat hun muren nieuw leven zou inblazen.”