Lezerstest

Producten
Artikel delen

Aan de slag met de Zircon L550 multiscanner

Ronald van der Woude van Aart van de Pol Badkamers, Keukens en Vloeren in Bathmen testte de Zircon L550 multiscanner. Met deze multifunctionele muurscanner kunnen houten en metalen balken, elektrische bedrading, betonijzer en koperpijp in muren, vloeren en plafonds worden gedetecteerd. Een zeer handige en betaalbare muurscanner voor veel voorkomende werkzaamheden.

Ronald van der Woude test de Zircon L550 multiscanner.

De muurscanner detecteert het hart van een houten stijl achter de betegeling.

Als installateur en tegelzetter heeft Ronald regelmatig te maken met verborgen water- en elektraleidingen achter tegelwerk. Bij het ophangen van bijvoorbeeld wasmeubels en spiegelkasten wil je natuurlijk wel zeker weten dat je geen leidingen raakt bij het boren. Hij gebruikt de muurscanner dan ook veelvuldig voor het traceren van water- en elektraleidingen. “Wij maken standaard wel opnames van de ingefreesde leidingen, alvorens we gaan tegelen. Maar soms wil je toch even zekerheid, omdat je een gat vlakbij een leiding moet boren.”

Ronald ging aan de slag met de Zircon L550 multiscanner met stroom- en metaal-scan en display met achtergrondverlichting. Deze muurscanner lokaliseert volgens de leverancier tot 38 mm diepte eenvoudig het midden, de randen en de richting van houten en metalen balken achter muren, vloeren en plafonds. Ook detecteert het apparaat de aanwezigheid van elektrische bedrading tot 50 mm diep en tevens betonijzer en koperpijp. De muurscanner corrigeert automatisch gebruikelijke fouten en helpt bij het onderscheiden van ondiepe en diepe locaties.

Eerste kennismaking

“Wij werken vaker met een muurscanner, maar een goede muurscanner kost al snel een paar honderd euro. Met deze multifunctionele scanner van rond de honderd euro heb je een betaalbaar alternatief. De detectie van water- en elektraleidingen achter tegelwerk gaat perfect. Je wilt uitsluiten dat er leidingen zitten, en daar is deze muurscanner heel geschikt voor. Hij ligt verder ook goed in de hand”, aldus Ronald.

Met houten regels heeft de scanner volgens Ronald wat meer moeite. “Indien je drie metingen doet, kan het voorkomen dat het hart van een regel telkens op een iets andere positie wordt weergegeven”, aldus Ronald. “Maar voor ons werk is dat gelukkig minder relevant.”

De muurscanner detecteert een metalen leiding achter de betegeling. In dit geval een waterleiding.

Aan de voorkant van het toestel zit de menuknop. Aan de linkerkant zit de powerknop. Meteen na het indrukken van de powerknop, gaat het toestel kalibreren. “Het is belangrijk dat je dit pas doet wanneer je het toestel tegen de wand houdt. Vervolgens geeft het display in verschillende kleuren weer of het metaal, elektra of hout betreft. Ik vind het verder wel handig dat de muurscanner weer uitschakelt, nadat je de powerknop loslaat. Hierdoor gebruik je maar weinig energie en gaat de 9V batterij langer mee. Samenvattend een muurscanner met een prima prijs/kwaliteitverhouding”

BouwTotaal