Bouw blijft doorgroeien

Artikel delen

De bouwproductie ging in 2019 goed van start. De groei zette in het eerste kwartaal flink door en lag boven de groei van de totale Nederlandse economie die juist wat afvlakt. In de woningbouw zijn de dubbelcijferige groeicijfers voorbij. In de utiliteitsbouw en de infrasector trekt de productie juist aan.

Minder capaciteitsproblemen

Door een verschuiving van de groei van de woningbouw naar de utiliteitsbouw en de infrasector blijft een volumetoename mogelijk al gaat die waarschijnlijk wel wat afvlakken. In deze deelsectoren is de groei de afgelopen jaren minder uitbundig geweest en zijn er minder capaciteitsproblemen. Het aantal bouwbedrijven dat aangeeft met personeels- of materiaaltekorten te kampen is het afgelopen jaar ook afgenomen. De productie lijkt dus door de verschuiving beter aan te sluiten op de beschikbare capaciteit. Innovatie in industrialisering en vooral digitalisering dragen eveneens bij aan een verdere stijging van de bouwcapaciteit.

Bouwproductie groeit in 2019 en 2020 verder

Het ING Economisch Bureau verwacht dat de bouwproductie in 2019 en 2020 verder toeneemt. Terwijl in de woningbouw de dubbelcijferige groeicijfers voorbij zijn, trekt de productie in de utiliteitsbouw en de infrasector aan. Door de verschuiving van de groei naar andere deelsectoren met minder capaciteitsproblemen zet de volumegroei door maar wel op een lager niveau, in 2019 circa 5% en in 2020 3,5%.

Maurice van Sante
ING Economisch Bureau
maurice.van.sante@ing.nl
Twitter: @mauricevansante