Hebben de buren al een Tiny House?

Artikel delen

Nederlandse Tiny House pioniers hebben een eigen Tiny House stichting, websites van bewoners en makers, facebook pagina’s over bouwen en wonen, woonlocaties en proefprojecten verspreid over het hele land, opleidingen en workshops, inspiratie boeken, prijsvragen, een jamboree en werken samen ter verbetering van regelgeving. Maar hoe gaat het met de Tiny House hausse in andere Europese landen? Een eerste indruk.

Tekst en illustraties: Marcel van Mierlo

Tiny House Europa

Tiny House België

Thamy Steckelbruck is vicevoorzitter van Tiny House Vlaanderen. De Belgische vertelt over de ervaringen tot nu toe. “Aangezien er bij ons geen specifieke wetgeving of definitie bestaat van Tiny Houses zijn er ook geen zekerheden. Wij raden altijd aan om met een stedenbouwkundig ambtenaar in overleg te treden over de lokale mogelijkheden.”
In België mag je alleen een woning bouwen op bouwgrond. Om een stedenbouwkundige vergunning te krijgen, moet je bijvoorbeeld voldoen aan:

  • stedenbouwkundige verordeningen,
  • Verkavelingsvoorschriften,
  • Ruimtelijk Uitvoeringsplannen of gewestplannen
  • Algemeen veiligheids- en gezondheidscodes (minimum oppervlakte, licht en zicht).

Tiny House België

Daarnaast dient een vergunde woning ook te voldoen aan technische eisen, zoals EPB (energieprestatie en binnenklimaat), riolering, keuring van water en elektriciteitsvoorschriften. Een verplaatsbaar Tiny House is nog wat complexer om te vergunnen. “Het gedoogbeleid van gemeenten is soms een beetje willekeur. Als het bestuur wijzigt, verliest men de zekerheid, bijvoorbeeld als buren beginnen te klagen over overlast.”

Tiny House Duitsland

Peter Pedersen is Tiny House fan en directeur van producent Rolling Tiny House in Duitsland. Hij vertelt gepassioneerd over de recente ontwikkelingen. “Sinds 5 jaar is ook Duitsland bekend met Tiny Houses. Een stichting of organisatie voor de Tiny House beweging hebben we in Duitsland nog niet. In het begin bestond de beweging voornamelijk uit Doe het zelvers, die elkaar troffen op facebook. Maar de laatste jaren is een professionaliserings stap gezet. Er wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de juiste bouw- en milieuwetgeving en vergunningen voor staplaatsen in en om de steden.” Op campings mag je in Duitsland niet permanent wonen, de voorzieningen zijn er in de winter ook niet geschikt voor. Dus wordt gezocht naar andere locaties. “Wij bouwen overigens alleen Tiny Houses on wheels met een bouwvergunning en klassieke aansluiting voor stroom, water en afvoer.”

Tiny House Zweden

ZWEDEN

In Zweden is veel bos, wordt veel hout geproduceerd en zijn de grondprijzen relatief laag. Is dat een voordeel of een nadeel voor Tiny Houses?
Urban en z’n Nederlandse partner Ramona, van Urban Bygg & Tiny House Sverige, hebben een eigen timmerbedrijf in Iggesund. Urban is altijd al geïnteresseerd geweest in opvouwbare huisjes en gebouwtjes om mee te reizen. Niet verwonderlijk dat hij zich heeft verdiept in de Tiny Hous movement en een eigen Tiny House heeft gebouwd, dat in zijn achtertuin staat.
Ramona: “We hebben ons privéterrein aan het Hennan-meer, in een groot bosgebied, geen buren, wel elanden, beren en andere leuke dieren. Ons plan was om hier een Tiny House-dorp te creëren, met een outdoor bubbelbad op een heuvel met uitzicht op het meer en de bergen. En een sauna aan het meer, zodat je na de sauna in de winter in een ijsgat in het water kunt springen. We hebben ook een idee om een Tiny House te bouwen voor op het water en een op een grote slee die we willen bouwen voor op het ijs, zodat je vanuit je Tiny House kunt ijsvissen.”

Tiny House Zweden

Ramona en Urban praten ook met verschillende campingbezitters over het plaatsen van eenTiny House en dat is geen probleem. “Maar op support van de overheid hoef je niet te rekenen. In onze optiek zijn mensen in Zweden juist meer en meer geïnteresseerd in Tiny Houses. Om erin te wonen en ze ook zelf te bouwen. Toch zie je ze nog niet op de weg. Met de zwaardere kleine huizen, mag je ook niet op de weg rijden. Daarom was het een uitdaging voor ons om een Tiny House On Wheels te bouwen.” Het huisje is onder de 3500 kg en gebouwd op een trailer.
De huizenprijzen in Zweden, zelfs met grond, zijn goedkoper dan in Nederland. De entrepreneurs denken dat Tiny Houses niet zo snel zullen groeien als in Nederland: “omdat het kopen van een Tiny House simpelweg duurder is dan een traditioneel huis.”

Disclaimer: Deze blog is een verzameling gesprekken en indrukken en kan niet worden gebruikt voor marktanalyses

Tiny House Europa