Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

“Koudwatervrees is verdwenen bij prefab badkamers”

Zien is geloven. Dat gold jaren geleden ook toen Portisa met prefab badkamers op de markt kwam voor (starters)woningen, zorgcomplexen, ziekenhuizen, scholen, hotels en studentenhuisvesting. Eigenaar-directeur Frederike Cernoia: “Aanvankelijk was er zeker wat angst en terughoudendheid, met name vanuit de gedachte van een ‘goedkoop aandoende unit met plaatmaterialen en dergelijke’. Wij hebben de markt echter kunnen overtuigen van de hoge technische en visuele kwaliteit dankzij de prefabricage in de fabriek.”

Exposant PREFAB aan het woord

“Bij onze prefab badkamers hebben opdrachtgever en architect de volledige vrijheid het interieur naar eigen smaak en budget in te richten. En de aannemer weet inmiddels dat hij zo’n serie prefab badkamers moeiteloos in zijn bouwproces kan inpassen. Sterker, bouwpartijen zien dat het aantrekkelijke laagdrempelige prefab oplossingen zijn”, aldus Frederike Cernoia.
Portisa prefab badkamers is één van de deelnemende standhouders op de vakbeurs PREFAB van dinsdag 8 tot en met donderdag 10 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. Frederike Cernoia over die beursdeelname: “Je ziet overal om je heen dat het draagvlak voor prefabricage groter en groter wordt. Bouwpartijen worden steeds ontvankelijker voor dergelijke oplossingen, mede omdat voor de bouwplaats de vakmensen nauwelijks nog te krijgen zijn. Kom vandaag de dag maar eens met een vraag naar tegelzetters, stukadoors of kitters aan. Tegelijkertijd wordt vanuit de industriële sector de toegankelijkheid van allerlei prefab oplossingen steeds beter en breder. Ook van een prefab badkamer, waarvoor in het verleden nog een zekere koudwatervrees bestond. Maar die koudwatervrees is geheel verdwenen, getuige de grote vraag die wij als Portisa zien. We hebben mede daarom recent een geheel nieuwe productielocatie betrokken. We zijn klaar voor de volgende stappen in ons specialisme in het ontwikkelen en bouwen van unieke prefab badkamers voor diverse projecten in Nederland, België en omliggende landen.”

Logische keuze

Eén van die stappen is de aandacht voor de transformatiesector. “Bij nieuwbouw kun je prefab badkamers eenvoudig in het ontwerp- en uitvoeringsproces inpassen. Lastig is het in de renovatiemarkt. Of de gevel moet eruit gaan, zodat je de units op hun plek kunt schuiven. Je ziet bijvoorbeeld dat bij grote woningrenovatieprojecten een grondige aanpak wordt voorbereid. Niet iets opkalefateren, maar de woningen weer voor lange tijd upgraden en verduurzamen. Gaat bijvoorbeeld het dak bij de renovatie er geheel af, dan opent dit letterlijk en figuurlijk perspectieven om een prefab badkamer in te hijsen. Bij transformatieprojecten zie je dat het gebouw geheel wordt kaal gesloopt. Dan is het vrij eenvoudig om de benodigde prefab badkamers op hun plek te krijgen. Er is eigenlijk geen logischer aanpak bij nieuwbouw en transformatie dan inzet van prefabricage. Praat je over meer dan 20 badkamers in een project, dan loont het al snel de moeite om aan prefab oplossingen te denken.”

Vakmensen

Frederike Cernoia wijst wel op het belang van een gedegen engineering: “Je moet in de voorbereiding nadenken over deze oplossing. Wij willen als specialist graag meedenken in de planvorming. We hebben uitstekende engineers en werkvoorbereiders in dienst die met geavanceerde ontwerpsoftware en BIM-modellen tot een passende oplossing kunnen komen. En onze vakmensen bouwen vervolgens in onze fabriek een topkwaliteit badkamer. Omdat onze prefab badkamers in de fabriek compleet worden getest, garanderen wij volledig werkende badkamers bij plaatsing. Dit vermindert eventuele faalkosten aanzienlijk. Daarnaast onderscheiden wij ons als Portisa door onze service op en rond de bouwplaats. De badkamer wordt voor oplevering helemaal nagekeken en schoongemaakt. Hij gaat dan op slot en is gebruiksklaar voor de eindgebruiker. Dat is een stukje zorg dat in onze ogen hoort bij zo’n prefabricageproces.”

Toekomst = breken met verleden

De eigenaar-directeur kan nog vele andere voordelen van de prefab badkamers opsommen, zoals plug&play concepten, een aanzienlijke tijdwinst op de totale bouwperiode, kostenbesparingen, hoogstaande kwaliteit, lange levensduur en duurzame productie. Zij nodigt belangstellenden uit contact op te nemen om zichzelf te overtuigen van deze badkameroplossingen. “Want zien is geloven.” In dit verband wijst zij ook op een artikel over het project YUST in Berchem (ga naar www.portisa.eu en dan naar ‘Nieuws’). Het is een project dat het begrip wonen een nieuwe dimensie geeft. “Daar zie je goed dat de toekomst breken met het verleden betekent. Voor allen die geen koudwatervrees hebben…”

 


PREFAB: Vakbeurs voor industrieel en modulair bouwen & renoveren

Met de nieuwe vakbeurs PREFAB voorziet organisator 54events (bekend van onder meer de vakbeurzen Renovatie en Monument en Vakbeurs Energie) in de behoefte aan een ‘eigen’ platform voor prefab. De eerste editie vindt plaats van 8 tot en met 10 oktober in Den Bosch, gelijktijdig met de Vakbeurs Energie. Met een toegangsbewijs voor PREFAB kan men kosteloos ook Vakbeurs Energie bezoeken – en andersom. PREFAB is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur en vindt plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. BouwTotaal is hoofdmediapartner van deze vakbeurs.

Meer weten? Ga naar www.prefabbeurs.nl


 

BouwTotaal