MKB-Nederland: meldpunt en juridische stappen voor stikstofproblemen

Artikel delen

MKB-Nederland opende vrijdag de dertiende – is het toeval? – samen met VNO-NCW een meldpunt waar ondernemers kunnen aangeven hoe hun bedrijf wordt geraakt door het stilleggen van duizenden projecten als gevolg van de stikstofproblematiek: stikstof@vnoncw-mkb.nl. Tegelijk onderzoekt de ondernemersorganisatie de mogelijkheid tot juridische stappen tegen de staat om de vergunningverlening uit het slot te trekken én bekijkt zij hoe individuele bedrijven kunnen worden gecompenseerd. “Want de schade loopt in de miljarden”, zegt voorzitter Jacco Vonhof.

De voorzitter van MKB-Nederland kan er met zijn pet niet bij hoe bestuurlijk Nederland omgaat met de uitspraak van de Raad van State. “Al meer dan drie maanden ligt alles gewoon op zijn gat, gaat overal de stekker uit: ook uit projecten die allang een vergunning hadden, die al onderweg waren en zelfs uit projecten waarbij niet eens stikstof vrijkomt. Het is echt ongehoord. En ondertussen komen ondernemers meer en meer in de problemen, zitten werknemers thuis op de bank omdat de klus niet door mag gaan. Als dit zo doorgaat, vallen bedrijven straks om.”

Het regent bij MKB-Nederland en VNO-NCW klachten van ondernemers die met hun handen in het haar zitten en enorme financiële schade lijden. De ondernemersorganisaties openen nu een speciaal mailadres waar ondernemers die kunnen melden. “Daarvan maken we een zwartboek voor de overheid. Dit soort schade kun je niet tot het normale ondernemersrisico rekenen. Hier moéten ondernemers voor worden gecompenseerd.”
Vonhof vindt het verbijsterend hoe kabinet, provincies en gemeenten met het stikstofprobleem omgaan. “Ik mis elk gevoel voor urgentie. Ze stellen een commissie in, die eind van de maand gaat rapporteren. Het duurt al maanden. Stelt niemand zich dan de vraag wat er in de tussentijd in die bedrijven gebeurt? En wat er gebeurt er straks? Moeten al die 18.000 die nu stil liggen, dan allemaal nog opnieuw worden getoetst? Dan zijn we weer maanden verder.”

Grenswaarde

De ondernemersorganisaties vinden dat bedrijven die met hun activiteiten onder de stikstofuitstoot van 1 mol per hectare blijven, per direct weer aan de slag moeten kunnen. “Dat was ook steeds de bedoeling. En daarmee kan 80 tot 90 procent van alle projecten gewoon weer doorgaan.” Zij presenteerden eerder deze week al een 10 punten plan om uit de impasse te komen.
Volgens de voorzitter van MKB-Nederland is het allemaal ‘angsthazerij’ en ‘juristerij’ dat sinds de uitspraak van de Raad van State alles stil ligt. “In de meeste gevallen is dat volkomen onnodig. Het is een overtrokken reactie, met grote gevolgen voor mijn achterban.”
Op diezelfde dag werd bekend dat het kabinet – naar verluidt – voor kleinere projecten met een aanpassing van een ‘rekentool’ komt, waardoor kleine bouwprojecten wellicht weer op gang zouden kunnen komen. “We moeten afwachten hoe dat plan eruit ziet en hoe klein ‘klein’ is. Maar als dat alleen ervoor zorgt dat een dakkapel of een enkel huis mag worden gebouwd, dan is het te weinig. We hebben het hier ook over de bouw van fabriekshallen, woonwijken, uitbreidingen van bestaande panden. Ook daar moet heel snel een oplossing voor komen”, aldus Vonhof.