Convenant Preventie Woninginbraken

Artikel delen

De afgelopen jaren daalt het aantal geregistreerde woninginbraken. Toch zijn elk jaar nog steeds zo’n 42.000 mensen slachtoffer van woninginbraak. Vooral nu. Uit cijfers van de politie blijkt dat de kans op inbraak van oktober tot en met januari 33% groter is dan in de overige maanden van het jaar.

In 39% van de gevallen komen inbrekers binnen via de achterdeur, blijkt uit onderzoek. De gevolgen van woninginbraak zijn vaak zeer ingrijpend. Daarom maken bouwmarkten, ijzerwarenspeciaalzaken, overheid en politie zich sterk om woninginbraak te voorkomen. Zij ondertekenen vandaag het Convenant Preventie Woninginbraken. Het convenant bevestigt het gemeenschappelijke doel het aantal woninginbraken verder te verminderen. Daarom komt er meer aandacht voor het belang van goede sloten en andere inbraakwerende maatregelen.

Inbrekers kijken niet naar waar je woont, maar hoe makkelijk zij binnen kunnen komen. Met name de achterdeur blijkt een zwakke plek. In bijna twee op vijf gevallen (39%) wordt via de achterdeur ingebroken. De voordeur staat met 32% op nummer twee. Vooral nu zijn inbraakwerende maatregelen belangrijk, want van oktober tot en met januari is de kans op inbraak 33% groter dan in de overige maanden van het jaar. Goed hang- en sluitwerk, anti-inbraakstrips en goede verlichting verlagen de kans op woninginbraak aanzienlijk en maken de woning daarmee minder interessant voor inbrekers.

Sybren van der Velden, landelijk projectleider Woninginbraak en Heling bij de politie zegt over het convenant: “Een inbraak in je woning heeft heel veel impact. Want wie wil er nou dat een wildvreemde je huis openbreekt, de boel overhoop haalt en je spullen steelt. Vaak ook nog dierbare spullen met een grote emotionele waarde. Je kunt zelf veel doen om een inbraak in je woning te voorkomen. Dat begint met goed hang- en sluitwerk op deuren en ramen. De samenwerking met de bouwmarkten helpt daarbij. Want veiligheid creëer je samen!”

Ook Charlie Aptroot, burgemeester Zoetermeer en landelijk ambassadeur Aanpak Woninginbraken is te spreken over de samenwerking: “Als landelijk ambassadeur Aanpak Woninginbraken pleit ik altijd voor een gezamenlijke aanpak. Alleen door goede samenwerking kun je echt een vuist maken tegen deze vorm van criminaliteit. Het aanschaffen van goed hang- en sluitwerk is hierbij cruciaal. De samenwerking tussen veiligheidspartners en de bouwmarkten juich ik daarom toe.”

Betere voorlichting

De ondertekenaars van het convenant gaan hun klanten beter voorlichten over gecertificeerde sloten en andere inbraakwerende maatregelen. Op die manier helpen zij het aantal woninginbraken terug te dringen en woningen minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers. De belangrijkste tips om woningen beter te beveiligen, zijn:

  • Gebruik goedgekeurde sloten en sluitingen op (garage)deuren, ramen en lichtkoepels. Deze herken je aan het SKG®-logo met 2 of 3 sterren.
  • Zorg voor een anti-inbraakstrip bij je voor- en achterdeur. In bijna de helft van de inbraken (44%) wordt een koevoet of schroevendraaier gebruikt. Met anti-inbraakstrips is dat niet zomaar meer mogelijk.
  • Maak het makkelijk om te zien wie er voor je deur staat, met glas naast de deur of een deurspion. Dit is een klein gaatje in de deur met een lens waar je doorheen kan kijken. Er zijn ook digitale deurspionnen, waarbij je op een beeldscherm ziet wie er voor de deur staat.
  • Zorg voor goede buitenverlichting. Bijvoorbeeld een lamp met schemerschakelaar of bewegingssensor. Denk ook aan het pad achter je huis.

Voor meer informatie en om te lezen wat je nog meer kunt doen om woninginbraak te voorkomen, ga je naar www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/woninginbraak.

Ondertekenaars

Het Convenant Preventie Woninginbraken is een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid en is ondertekend door de politie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken, de Vereniging van Winkelketens in de Doe Het Zelf branche, DGN Retail (HUBO, Multimate), Hornbach, Praxis, DESTIL Prolians, Transferro (Probin), Nicovij (Profnorm, E-Norm en Lockmasters), Kluswijs, Intergamma, Bauhaus, Ferney en Quofi.