In de spotlight

Producten
Artikel delen

Hoe te voldoen aan alle eisen op het gebied van toegang, brand, vlucht & inbraak?

Het lijkt tegenstrijdig: een deur eenvoudig te laten openen in verband met vluchtveiligheid en tegelijkertijd dezelfde deur inbraakwerend te maken. Volgens Jan Willem Koot, specificatie manager van ASSA ABLOY, zijn die twee uiteenlopende functies prima te verbinden. “Sterker, er is nog een rits andere functies die bij het ontwerp van een deuropening moeten worden meegenomen, zoals brandwerendheid, rookdichtheid, toegankelijkheid, akoestiek, toegangscontrole en/of koppeling aan gebouwbeheersystemen. Voor al die uiteenlopende functies kunnen wij een integrale oplossing bieden.”

ziekenhuisDoorgaans zijn het eisen van brandwerendheid, vluchtwegveiligheid en inbraakwerendheid uit het Bouwbesluit die leidend zijn bij een keuze voor vergrendeling en ontgrendeling. “Maar er is zoveel meer dat in de planfase moet worden meegewogen vanuit o.a. duurzaamheids-, beveiligings- en toegankelijkheidsambities. Meestal zijn deze eisen vanuit het ontwerp niet in samenhang met elkaar vastgesteld en krijgt de uitvoering het niet geregeld binnen het certificaat van de deurenfabrikant. Het is zonde als een deur wordt gemonteerd en het plafond moet weer open voor extra kabels voor toegangscontrole of toegankelijkheid. Misbruik van vluchtdeuren is met slimme tijdvertraging te verhinderen, maar alleen vooraf in samenspraak met bevoegd gezag. Kortom, zorg dat je tijdig over alle functies nadenkt en onze adviseurs raadpleegt voor een doeltreffende keuze. We zijn er voor die integrale oplossing, waarbij bouwkunde, installatietechniek, ICT en vigerende regelgeving samenvallen.”

Met (elektro)mechanische kwaliteitsproducten heeft ASSA ABLOY alle ingrediënten in huis voor het realiseren van de ideale beveiligingsoplossing. “In het ene geval past prima die mechanisch zelfsluitende deur. In het andere geval gaat het om een ‘state of the art’ elektromechanische oplossing. We anticiperen op nieuwe regelgeving. Met valdorpels die ondersteunen om aan de nieuwe eisen voor rookdichtheid (koude rook) te voldoen. Drangers voor appartementsvoordeuren die alleen bij brand werken. En intelligente producten in een geïntegreerde omgeving, zoals ontgrendelmechanismen die misbruik van vluchtdeuren voorkomen. Er is een uitzonderlijk breed assortiment producten voor slimme, veilig en handige ‘Door Opening Solutions’.”

Jan Willem Koot wijst op de ASSA ABLOY BIM-service. “Na vaststelling van de juiste samenstelling worden alle gegevens van het hang- en sluitwerk per doorgang in BIM Opening Studio verzameld. Bij ontwerp, uitvoering, beheer en toekomstig hergebruik kan dit worden benut, samen met de gegevens van de betreffende deur, via een QR-code. Dit is inclusief Data over Life Cycle Assessment en materiaalgebruik. Zeer belangrijk voor duurzaamheid en circulariteit, zoals binnenkort vereist in de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. De integrale, gecertificeerde en digitaal gedocumenteerde oplossingen laten zien dat hang- en sluitwerk niet meer die sluitpost op de begroting is, maar een wezenlijk onderdeel vormt van slim gebouwbeheer, volgens de meest actuele normen.”

ASSA ABLOY; Specificatie & BIM – ASSA ABLOY Opening Solutions

BouwTotaal