Elementen aan elkaar knopen tot totaaloplossingen

Artikel delen

Als geen andere partij in het bouwproces heeft de bouwmaterialenhandel dankzij de contacten met vele producenten en leveranciers de mogelijkheid om producten en systemen ‘aan elkaar te knopen’ tot samengestelde bouwelementen en totaaloplossingen. “Zeker als je al meer dan 30 jaar de kennis voor prefab oplossingen in huis hebt en je voortdurend kijkt of bouwproducten constructief en bouwfysisch goed op elkaar zijn af te stemmen,” stelt Hugo Koopman, Hoofd Verkoop Prefab & Heavy Building van Raab Karcher. “Dan kom je samen met architect, constructeur en aannemer tot de meest praktische bouwwijze voor een project.”

Tekst: Paul Engels
Beeld: Raab Karcher

Richard Kerkdijk, hoofd groep daken en vloeren van de prefab afdeling binnen Raab Karcher, geeft een aantal voorbeelden: “Als er een vraag over een kap bij ons binnenkomt, dan kunnen wij als adviseur meteen naar de overige keuzes voor fundering, casco en vloersystemen kijken of het constructief en uitvoeringstechnische wel de juiste kap voor het project is. Wanneer in een vloer heel veel leidingen moeten worden opgenomen, dan is dat van belang voor de uiteindelijke keuze van het type vloer. Of wanneer een aannemer in binnenstedelijk gebied aan de slag moet, dan kan verstandig zijn om ons te laten meedenken over de bouwmethode. In plaats van aanvoer van en werken met losse bouwproducten zou het namelijk efficiënter en omgevingsvriendelijker zijn om te werken met prefab bouwelementen.” Hugo Koopman haakt op dit laatste voorbeeld in: “Dat scheelt een hoop verkeersbewegingen. Het verkeer is sowieso al erg druk en je hebt ook de CO2-discussie als gevolg van het verkeer. Dan is het slimmer om met prefab bouwelementen te komen, die zowel uit logistiek als bouwkundig oogpunt beter voor zo’n project zijn.”

De bouwmaterialenhandel heeft kennis van producten en systemen en kan deze samenstellen tot prefab elementen, benadrukken Richard Kerkdijk, Jeroen Boom en Hugo Koopman van Raab Karcher

Prefabricage trend

Hugo Koopman wijst op de trends om producten te verwerken tot systemen en bouwelementen. “Kijk je op vakbeurzen dan zie je allerlei ontwikkelingen met kant-en-klare wanden in hout, staal of steenachtig materiaal, geïsoleerde gevelelementen compleet met metselwerk of steenstrips, kozijnen waarin alle zaken als aansluitingen en glas zijn opgenomen, et cetera. Vandaag de dag praat je over een veelheid aan beschikbare bouwelementen. Maar met al die elementen moet je nog wel een slag maken om ze wat betreft detaillering, constructie en uitvoeringstechnisch op de juiste wijze samen te stellen. Dat kan de aannemer doen vanuit zijn moderne regierol, maar dat kan ook de bouwmaterialenhandel zijn, mits er de kennis is. Wij hebben al 30 jaar een zelfstandige afdeling prefab die zich op dit soort vraagstukken toelegt. En we kijken na dat proces van samenstellen tot bouwelementen ook naar zaken als just-in-time logistiek en montage.”

Kijkje in keukens

De kracht van de bouwmaterialenhandel is de samenwerking met vele producenten en leveranciers, benadrukt Jeroen Boom, hoofd groep wanden en casco’s. “We kunnen een kijkje nemen in de keuken van leveranciers. Op die manier weten we wat er in de markt aanwezig is. We gaan altijd op zoek naar producten die een voorname rol spelen in de hedendaagse en toekomstige bouw. Je zit er ook bovenop wanneer er innovaties zijn. Dat helpt bij het samenstellen van complete bouwdelen die zowel voor de klant als voor de leverancier de beste keuze zijn. Omgekeerd horen wij als bouwmaterialenhandel in de markt vragen die wij dankzij de jarenlange samenwerking met fabrikanten aan hen kunnen voorleggen om met een oplossing te komen. Zo bouw je samen aan verdere optimalisatie van bouwprocessen. Het blijft natuurlijk altijd de portemonnee van de bouwer, maar als de bouwmaterialenhandel vroegtijdig mag meedenken, komt een mogelijk aantrekkelijker alternatief een stuk dichterbij.”
Hugo Koopman ziet dat architecten, constructeurs en aannemers steeds vaker vertrouwen op de afstemming van bouwdelen door de afdeling prefab van Raab Karcher. “Dat heeft ook te maken met de digitalisering van het bouwproces. Het is heel makkelijk om een ontwerp door ons te laten uitwerken, waarbij wij kijken welk systeem het beste past. Is het beton, kalkzandsteen, hout, staal? De grotere bouwers hebben daar in de regel hun eigen mensen voor omdat te onderzoeken, maar de MKB-bedrijven hebben minder gelegenheid om in het voortraject alternatieven naast elkaar te leggen. Gelukkig komt die vraag steeds vaker onze kant op.” Kerkdijk vult aan: “We kunnen niet voor andere bouwmaterialenhandelaren spreken, maar weten wel dat wij met onze specialistische afdeling midden in die marktontwikkeling zitten. Al 30 jaar. Die expertise geeft ons een voorsprong.”

Keramisch casco

Expertise

Hugo Koopman besluit: “Je ziet in de hedendaagse bouwpraktijk dat er veel wordt getekend wat in de praktijk niet klopt of lastig te verwezenlijken is. Ik denk dat de bouwmaterialenhandel vanuit de expertise van bouwproducten en -systemen meer kan bieden dan antwoorden op vragen over prijzen en levertijden. We kunnen adviseren in de bouwwijze, al dan niet op basis van complete elementen of toch meer traditioneel met losse producten als de aannemer zich daar prettiger bij voelt. Maar één ding is zeker: in zijn rol als bouwregisseur zal in toenemende mate sprake zijn van het samenstellen van bouwelementen en uitbesteden van werkzaamheden aan specialisten. De bouw verandert snel en de bouwmaterialenhandel speelt daar volop op in.”

De Raab Karcher Prefab specialisten staan voor je klaar op de vakbeurs PREFAB in Hal 5, C011.