Te buigen gevelplaten geven gebouwen gewenste vorm

Artikel delen

Nederland gaat de komende jaren flink op de schop, zowel in nieuwbouw als bij renovatie. Belangrijkste doel is woningen en kantoren energetisch op orde te krijgen. Daarbij krijgen gebouwen een nieuwe, geïsoleerde gevel. Die kan exact hetzelfde uiterlijk krijgen als voorheen, zoals met bakstenen, maar dan in de vorm van steenstrips. Maar het gebouw kan ook een hele nieuwe look krijgen, waarbij alle vormen tegenwoordig mogelijk zijn, zo vertelt Niels Vrijenhoek van Knauf. Om die nieuwe vormen voor de gevel toe te passen heeft Knauf Aquapanel ontwikkeld, vertelt Vrijenhoek. “De meeste vakmensen kennen Knauf van stucgips en gipsplaten, maar we zijn ook sterk in buitengevels, met zowel buitengevelisolatie als met Aquapanel.”

Bij het paviljoen St Gerlach in Valkenburg is goed te zien dat Aquapanel voor een bijzondere gevel kan zorgen.

Afstucen of steenstrips

Aquapanel is een cementgebonden plaat, die vormbaar is en waarmee men allerlei vormen kan maken. Verder heeft het alle eigenschappen die je voor buitenmateriaal wilt hebben: vochtbestendig, onbrandbaar en hard. Daarnaast is het een licht materiaal, zodat het bij bijvoorbeeld het optoppen van woningen heel goed bruikbaar is zonder dat de fundering moet worden verbeterd.
Het Aquapanel Outdoor systeem wordt aan de onderconstructie bevestigd door middel van schroeven. Vrijenhoek: “Als deze platen in een ronding wordt gebogen, dan kraakt de plaat, maar dat is ook de bedoeling. De plaat zal niet breken en het gaat niet ten koste van de kwaliteit. Het is wel zo dat als je stroken van 20 cm hoog gebruikt, de plaat veel meer gebogen kan worden dan als je de gehele plaat wilt buigen. Dat geeft architecten veel creatieve vrijheid om bijzondere rondingen in gevels te creëren.”
Daarna wordt de plaat afgewerkt. Vrijenhoek: “Dat kan op verschillende manieren. Je kunt hem afstucen met bijvoorbeeld Mineral Aktiv sierpleister (biocide-vrije, langdurig schoonblijvende gevelpleister), maar ook is de beplating te voorzien van steenstrips voor de meer bakstenen-look.”

In Amsterdam is een flatgebouw gerenoveerd waarbij de gevel geïsoleerd is.

Isolatie

Met het buitengevel-isolatiesysteem kunnen nieuwbouwwoningen, maar ook woningen uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw heel goed geïsoleerd worden, zodat ze weer toekomstbestendig zijn.
In dat kader is Knauf bijvoorbeeld betrokken bij het grootste nul-op-de-meter renovatieproject van Nederland, namelijk in Zoetermeer. “Het gaat om woningen in de wijk Meerzicht. We zijn nu bezig met een proefblok van rond de 20 woningen, om de afstemming in het ‘treintje’ met de verschillende onderdelen van de renovatie goed te krijgen. Daarna kunnen we met de gehele gevelrenovatie starten. In deze wijk worden 200 woningen naar nul-op-de-meter gebracht.” Daarnaast krijgt de wijk een ander uiterlijk. “De aannemer heeft gekozen voor een mooie samenstelling van stuc en steen. Daarom wordt op ons buitengevelsysteem een deel steenstrips en een deel sierpleister aangebracht.”

Herhaling

Omdat de combinatie van isolatie- en gevelsysteem heel snel en makkelijk gemonteerd kan worden, kan het werk snel herhaald worden. En dat is wenselijk in een tijd waarin we zo snel mogelijk naar energiezuinigere woningen willen, zowel in nieuwbouw als bij renovatie. “Bovendien zijn er steeds minder vakmensen op de bouw en willen we vanwege beperkte beschikbaarheid ook minder baksteen gebruiken”, weet Vrijenhoek. “Daar helpt dit systeem heel goed bij. In ons omringende landen doen ze al jaren niet anders, maar omdat we in Nederland van oudsher veel bakstenen produceren, was het tot voor kort nog niet zo gangbaar om met deze platen en steentrips te werken. We hebben dat onlangs ook ervaren in een renovatie van een flatgebouw. Dat was slecht geïsoleerd en vochtig, waardoor de isolatiewaarde helemaal was weggezakt. We hebben de oude gevel weggehaald en met ons isolatie- en gevelsysteem voorzien van een nieuwe gevel met dezelfde uitstraling, maar met RC-waarde van 4,5 wel goed geïsoleerd.”

In Huizen zorgt Aquapanel voor een moderne gevellook.

Vorm van ideeën

Op de vakbeurs Gevel eind januari volgend jaar wordt Aquapanel nog meer naar voren gebracht. “Dat doen we onder het motto ‘Vorm van ideeën’, want als je een idee hebt voor een nieuw gebouwuiterlijk met een aparte vorm, dan is Knauf je partner. Dankzij Aquapanel wordt een architect niet meer beperkt in zijn ideeën. Uiteraard adviseren we daarbij hoe het product verder moet worden opgebouwd en volgens welke methodiek. Als producent en leverancier helpen we de bouw graag hoe onze producten en oplossingen het beste verwerkt kunnen worden.”

Meer info:
www.knauf.nl/aquapanel