“We kunnen helpen om de zorg te beschermen” #debouwgaatdoor

Artikel delen

Het Antonius Ziekenhuis in Sneek heeft besloten om hele afdelingen te isoleren om het Corona-virus tegen te gaan. “In totaal plaatsen we 17 sluizen. We hebben onder andere de verloskundeafdeling afgesloten met sluizen. Als er nu een zwangere vrouw binnen komt, gaat ze eerst de sluis in. Vervolgens moet ze alle kleding uit doen en krijgt ze kleding van het ziekenhuis aan. Alle eigen kleding komt in roze plastic zakken, die dan weer ergens opgeslagen worden,” vertelt Fetze Reitsma, projectleider bij Van Wijnen.

Daadkracht

Ondanks de onzekere en risicovolle tijden staan de timmermannen klaar, zelfs in hun weekend. “Ik heb een WhatsApp groep aangemaakt om al onze timmermannen op één plek te hebben. Zo kunnen we belangrijke informatie snel verspreiden en spoed hulpvragen makkelijk uitzetten. Afgelopen zaterdag hadden we drie mensen te kort in het ziekenhuis, omdat er met spoed extra werkzaamheden bij kwamen. Ik gooide de vraag in de WhatsApp groep en binnen no-time hadden we genoeg timmermannen.”

“Iedereen wil  graag meehelpen in het maatschappelijk belang,” vertelt Reitsma. “Het gaat goed met de mannen. Ze zijn gelukkig nog steeds opgewekt en goed met hun werk bezig. Ze hebben natuurlijk vragen over veiligheid en die proberen we altijd te beantwoorden.”

“Wat die jongens doen staat niet gelijk aan wat de mensen in de zorg doen, maar we kunnen wel helpen om de zorg te beschermen”

Extra werkzaamheden

Normaal gesproken is een collega projectleider bij het Antonius Ziekenhuis, maar in dit geval heeft heeft Reitsma het werk overgenomen. Reitsma: “Ik woon vlakbij Sneek, dus ik ben zo bij het ziekenhuis. Dat is in dit geval toch wat makkelijker.”

Uitvoerder Jacob Quartel heeft iedere dag crisisoverleg met iemand van het ziekenhuis om de werkzaamheden te bespreken. “Hier zijn tot op heden diverse klussen uit voort gekomen. Op dit moment hebben we het onder controle en lijken we vandaag de laatste werkzaamheden af te ronden, maar dat kan morgen zo weer anders zijn.”

Veiligheid

Zelf werken de mannen natuurlijk extra veilig. “We gebruiken desinfecterende gel voordat we binnenkomen en hebben net weer nieuwe mondkapjes gekregen. Ook houden we consequent de afstand van 1,5 meter. We hebben zelfs nog isolatiepakken die onze collega’s kunnen aantrekken.Veiligheid op 1,” besluit Reitsma.