Hoe een plafond schilderen zonder spatten en strepen?

Artikel delen

Via de website van BouwTotaal komen regelmatig vragen binnen over het schilderen van het plafond. Vragen over gebruikte materialen en verfsoorten maar ook: hoe schilder ik een (systeem) plafond nou eigenlijk? En dan zonder spatten en strepen. In dit artikel het antwoord.

Voorbereiding

Voor elke klus en dus ook voor het schilderen van het plafond geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Schilderen zonder spatten is mooi, maar zorg ook dat je de vloer goed afdekt met afdekfolie en zorg dat de middenruimte goed vrij en dus beloopbaar is. Maak het plafond stofvrij met een droge doek en plak randen zoveel mogelijk af. Dit voorkomt uiteraard strepen en vlekken op de muur. Werk voordat je begint met verven oneffenheden in het plafond weg met muurvuller en laat deze goed drogen.

Primer voor een gelijke dekking

In de meeste gevallen is het verstandig om voor te beginnen met verven het plafond eerst te behandelen met een primer. Een primer of een voorstrijkmiddel is een grondlaag die de zuigende werking van het plafond stopt. Hierdoor voorkom je dat teveel verf wordt opgezogen door de ondergrond. Ook voorkom je strepen en vale plekken doordat er te weinig verf aan de oppervlakte blijft.

Plafond schilderen zonder strepen

Een plafond schilder je het beste in een keer. Gebruik een kwaliteitsrol en schilder altijd mee met de lengte van het plafond. Schilder waar mogelijk weg van het raam en kijk tijdens het schilderen in de richting van de lichtbron. Zo heb je overzicht op je werk en voorkom je schaduw. Schilder vooraf de randen met een ronde kwast. Dit voorkomt strepen en spatten op de muur.

Verdeling

Verdeel het plafond in denkbeeldige stukken van ongeveer een m². Zorg dat de rol goed is verzadigd met verf en breng enkele stroken naast elkaar aan binnen de vierkante meter. Verdeel de verf gelijkmatig en eindig altijd met een rolbeweging in de lengte van het plafond. Schilder nu de volgende vierkante meter op dezelfde manier en werk die vlot in het net geschilderde vlak, overlap hierbij het vorige vlak met ongeveer een rolbreedte. Herhaal deze stappen tot je de volledige breedte van het plafond hebt geschilderd. Werk in een gelijkmatig tempo en stop niet halverwege. Eerst afmaken, dan koffie drinken!

Schilderen zonder strepen

Strepen ontstaan door verschil in absorptie van de ondergrond. Dit komt door een ongelijkmatige verdeling van verf op het plafond, en doordat deze niet overal tegelijk droogt. Zorg dus altijd voor een gelijke temperatuur en bovendien een temperatuur beneden de 20 ℃. Bij hogere temperaturen droogt de verf te snel en is de kans op strepen groter.

Te weinig verf, te veel druk

Voor een goede dekking en een voldoende lange verwerkingstijd is het belangrijk om genoeg verf te gebruiken. Trucje hierbij: deel het te schilderen oppervlak van het plafond door het aantal gebruikte liters verf. Vergelijk de uitkomst met het vooropgestelde verbruik van de verf en je weet of je te veel of te weinig gebruikt. Duw ook niet te hard op de verfrol. Teveel druk zorgt ervoor dat de rol tot het laatste druppeltje wordt uitgeperst. Hierdoor krijg je strepen omdat het dun aangebrachte laagje heel snel droogt.

Verluchting

Hou ramen en deuren tijdens het schilderen van het plafond zoveel mogelijk gesloten. Hierdoor blijft het water dat uit de verf verdampt in de ruimte hangen, wat de droging vertraagt en dus de open tijd van de verf verlengt. Dit komt de kwaliteit ten goede. Is het plafond droog, open dan het raam om frissen lucht naar binnen te laten.

Systeemplafond schilderen

Het systeem plafond is een plafond met structuur platen. De plafondplaten liggen in een metalen constructie. Na verloop van tijd kan verkleuring optreden, of wil je het plafond gewoon eens opfrissen met een andere kleur. Een systeemplafond kleuren vergt iets meer voorbereiding maar ook het systeemplafond kan je schilderen. Voordeel: de plafondplaten kan je eenvoudig uit de constructie halen waardoor je niet op het plafond zelf hoeft te werken. Plafondplaten schilderen kan dus zonder op de ladder te staan of te werken met een verlengde roller.

Haal de plafondplaten uit de metalen constructie en leg ze op de grond. Net als bij het reguliere plafond begint plafondplaten schilderen met een gedegen reiniging. Gebruik hiervoor een ontvetter. Schilder de plafondplaten met een muurverf op waterbasis. Zijn het gladde, kunststof platen? Breng dan eerst een hechtprimer aan. Doe je dit niet dan zal de verf niet goed hechten. Voor een egaal plafond zonder strepen werk je ook hier in de lengterichting en verdeel je de verf gelijkmatig.

Tot slot

Hoe verf ik een plafond zonder strepen? Uit dit artikel blijkt wel: een plafond verven zonder strepen is voor de verschillende soorten plafonds in de basis gelijk. Een systeemplafond schilderen is makkelijker omdat je de plafondplaten uit de constructie kan halen en niet op hoogte hoeft te werken. Verven van de plafondplaten kan op de vloer of op een werkbank.
Maar net als voor het betonnen plafond of het schilderen van een plafond met gipsplaten geldt: een plafond schilderen zonder strepen doe je bij een gelijkmatige temperatuur, met de ramen gesloten. De verf breng je gelijkmatig aan, de rol geef je niet te veel druken de roller beweeg je in de lengterichting.

Veel succes!