Stucwerk schilderen: 3 handige tips

Artikel delen

Veel menen kiezen er tegenwoordig voor om hun woningen geheel te laten stuken. Stucwerk is dan ook prachtig om te zien en draagt bij aan een geweldige uitstraling van de woning. Toch heeft het ook zijn keerzijde. Het is zeer onhandig als het aankomt op schilderen. Je krijgt te maken met korrels, gleuven en laten we over de korrels verf nog maar zwijgen. Als onervaren schilder kan dit veel tijd en geduld kosten. Daarom vertellen we in dit artikel hoe je het stucwerk schilderen slim aanpakt en ook nog eens geld kunt besparen!

stucwerk schilderen

1. De juiste tijd bepalen

Is het stucwerk pas net aangebracht? Dan is het niet aan te raden om direct met een verfkwast de mooie kleur RAL 9001 aan te brengen. Het stucwerk moet eerst goed gedroogd zijn, voordat je deze kunt overschilderen. Maar wanneer is stucwerk goed droog? Deze vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden. Dit hangt af van meerdere factoren. Over het algemeen kun je gebruik maken van de volgende vuistregel: reken 1 dag droogtijd per gestuukte millimeter. Natuurlijk zal het een type stucwerk sneller droger dan het andere, dit heeft te maken met zowel de dikte als de samenstelling ervan. Beschik je over weinig tijd en wil je graag snel aan de slag? Met de volgende tips zorg jij ervoor dat het stucwerk sneller droogt:

  • Blijf de ruimte ventileren. Dit betekent niet dat alle ramen de gehele dag open moeten staan. Zet ze op een kier en zorg voor een gezond binnenklimaat.
  • Hou de temperatuur in huis zo stabiel mogelijk. Zorg dat deze niet te warm of te koud is. 20 graden is de ideale temperatuur om stucwerk bij te drogen. Draai de radiators dan ook niet helemaal open. Dit is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het stucwerk.

2. Is het altijd mogelijk om stucwerk te schilderen?

Een stukadoor zal altijd vragen wat voor wandbekleding je in gedachte hebt. Veel mensen denken dat je ieder stucwerk kunt schilderen. Dit is echter lang niet altijd het geval. Bij glad stucwerk kun je altijd direct de verfroller erbij pakken, deze is uitstekend geschikt voor een mooie en gladde verflaag. Het kan ook zijn dat een wand beschikt over behangklaar stucwerk. Als je deze wanden toch besluit te verven, zal dit geen mooi resultaat opleveren. De muren zijn simpelweg niet glad genoeg. Zijn de muren behangklaar afgewerkt? Vraag dan alsnog aan de stukadoor om het sausklaar te maken, zo zijn de wanden goed schilderbaar en zal het effect mooier zijn.

stucwerk schilderen

RAL kleuren voor de perfecte kleurkeuze

Wanneer het stucwerk eindelijk met een verfkwast onder handen genomen kan worden, is het tijd om de juiste kleur te vinden. Bij bekende verfmerken zoals Flexa en Histor kunnen de kleuren onderling enorm verschillen. Wanneer je keuze op een bepaalde kleur is gevallen, is het natuurlijk ontzettend vervelend als de kleur op je muur heel anders valt. Daarom maken de meeste schilders gebruik van zogenaamde RAL kleuren. Een kleurnummer van RAL zal altijd over dezelfde waarde beschikken. Wanneer je kiest voor RAL 9010 mag je er dan ook vanuit gaan dat je over een zuiver witte kleur beschikt. Dat maakt de zoektocht naar de perfecte kleur een stuk eenvoudiger!

Verven maar!

Eindelijk is het zover: je kunt gaan verven. Maar hoe kun je dit project het beste aanpakken? Hieronder lees je stap voor stap hoe je te werk moet gaat:

  • Stap 1: maak eerst het stucwerk goed schoon. Door de wanden te ontvetten zorg je ervoor dat de verf straks beter hecht. Als het stucwerk wat ouder is kan deze een beetje loskomen. Dat is niet erg. Dit zorgt juist voor een egale oppervlakte om mee te werken.
  • Stap 2: breng vervolgens voorstrijk aan om het stucwerk vast te zetten. Zo zuigt het minder verf op en zal het resultaat mooier worden.
  • Stap 3: als de voorstrijk is opgedroogd, begin je met schilderen. Je kunt bij voorkeur eerst de randen voorzien van een laag verf en vervolgens met een roller de binnenkant van het vak ‘inkleuren’. Zo werk je snel en efficiënt.