Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

Starterswoning na plaatsing direct bewoonbaar

De woning met drie bouwlagen past liggend op een trailer. Na aankomst zet een kraan de woning overeind en hoeft deze alleen nog aan de nutsvoorzieningen te worden gekoppeld. De STARTBLOCK woning is op 28 november 2019 voor het eerst gepresenteerd. In mei 2020 worden de eerste woningen geplaatst in Marknesse (Noordoostpolder). De aanvragen stromen binnen.

Tekst: ing. Frank de Groot

De compacte woningen zijn bedoeld voor één- of twee-persoons huishoudens. Het standaardconcept gaat uit van twaalf woningen, die rug aan rug zijn geplaatst. Het betreft daardoor een woningblok met aan weerszijden zes woningen op een rij en een voortuin van 20 m2. De beukmaat is 5 meter en de diepte 4 meter. In principe nemen deze twaalf woningen met grond en gezamenlijke parkeerplaats evenveel ruimte in beslag als een woonblok met vijf traditionele rijtjeswoningen en bijbehorende grond. Maar meer of minder woningen kan natuurlijk ook.
De woningen kunnen een hellend dak met dakuitbouw hebben of een platdak. “We denken er nog over om ook een halve module te ontwikkelen, waarmee het woonoppervlak is te vergroten”, zegt mede bedenker Jeroen Oost.

De woning is per dieplader te vervoeren.

Ontwikkeling

In een fabriekshal aan de Industrieweg 41 in Emmeloord was op 28 november 2019 het eerst gebouwde huis te bezichtigen. De woning telt drie woonlagen en is volledig van hout. Door het gebruik van verschillende steenstrips, geveldelen en kozijnkleuren kan er worden gevarieerd met de uitstraling.
Met een leefoppervlak per verdieping van circa 15 m2 (exclusief trap) is de woning bescheiden van afmetingen, maar een tiny house is het volgens Oost niet: “Een tiny house is veelal tijdelijk. Maar dit is een permanente woning die gewoon voldoet aan het Bouwbesluit en een levensduur heeft van 40 jaar.”
Jeroen Oost, voormalig projectontwikkelaar, bedacht het concept samen met Henk Visscher, die een verleden heeft als scheepstimmerman. “We zien dat het voor starters bijna onmogelijk is geworden om een woning te kopen. Vandaar dat we een betaalbare woningen hebben ontwikkeld. De woningen kosten nog net geen ton, exclusief btw en grond, maar sociale huur kan natuurlijk ook. Keuken, badkamer, berging en bestrate voortuin zitten er al in.”

Constructie

De draagconstructie en binnenwanden van de woning bestaan uit Cross Laminated Timber (CLT), ook wel kruislaaghout genoemd. Het materiaal zorgt voor een gebruiksklare wandafwerking en heeft een natuurlijke uitstraling. Het toegepaste hout is ook zeer duurzaam en kan een intensieve vuurbelasting aan. Afhankelijk van de dikte van de plaatconstructie is er sprake van een brandvertraging van 0,67 – 0,74 mm/min. De gevel is aan de buitenzijde geïsoleerd met EPS isolatie, dat bekleed is met steenstrips. De ramen hebben triple beglazing. De woning is grotendeels circulair; studenten hebben via een nieuwe rekenmethode becijferd dat inmiddels 87% van de woning upcyclebaar is.
Doordat de woningen volledig fabrieksmatig worden gebouwd kunnen er in korte tijd grotere aantallen worden gebouwd. Momenteel duurt de bouw van een complete woning slechts zeven dagen. Daarna is het een kwestie van de woning per dieplader naar de bouwlocatie brengen, op de fundering plaatsen en aansluiten op de afvoer, het water en het energienet. Oost: “We hebben niet voor niets eerst bij een transporteur geïnformeerd wat de maximale afmetingen voor transport konden zijn. En wat te denken van de stikstofreductie tijdens de bouw?”

De draagconstructie en binnenwanden van de woning bestaan uit Cross Laminated Timber (CLT), ook wel kruislaaghout genoemd.

Indeling

Op de begane grond bevindt zich een halletje en een volledig ingerichte keuken en eethoek (11 m2). Een verdieping hoger is de woonkamer, waar voldoende plek is voor een bank, tafel, tv-meubel en nog een klein kastje. In de hal is het toilet. Op de tweede verdieping is de slaapkamer te vinden, die grenst aan de douche en daar tegenover is de wastafel met kastjes onder en boven.
De woning heeft een warmteterugwininstallatie (boven de doucheruimte), zonnepanelen en een vraaggestuurde infraroodverwarming (aan het plafond in de vertrekken). Tapwater wordt ook elektrisch verwarmd. Gezien de hoge waardering van elektrische oplossingen in de toekomstige NTA 8800 (bepalingsmethode BENG, die op 1 januari 2021 van kracht wordt) zijn onder meer infraroodpanelen in woningen een gunstige oplossing. Als er vijftien tot dertig StartBlock-woningen geclusterd worden kan collectieve grondwarmte een goed alternatief zijn voor elektrische verwarming. Hierbij wordt water onttrokken uit de bodem.

De eerste acht woningen worden mei 2020 in Marknesse geplaatst, op een plek waar vier reguliere rijtjeshuizen gepland stonden. Deze huizen worden verkocht aan beleggers. Dit jaar wil StartBlock tientallen woningen maken. Eind 2020 moeten de vier assemblagelijnen in de hal van 5.000 vierkante meter gereed zijn. In 2023 moet de productie oplopen tot honderden woningen per jaar.

BouwTotaal