“Bewoners zijn blij dat we met groot onderhoud doorgaan” #debouwgaatdoor

Artikel delen

Op welke manier weet de bouwsector zich staande te houden in deze corona-crisis? Voor Hagemans Vastgoedonderhoud betekent dat vooral doorgaan met al gestarte projecten, met blije gezichten van bewoners en opdrachtgevers als beloning. En het bedrijf merkt dat vooral scholen vragen om binnen-onderhoudsklussen op dit moment op te pakken, nu de schoolgebouwen nagenoeg leeg zijn, vertelt directeur Carel Hagemans van het gelijknamige familiebedrijf.

“Hoe gek het misschien ook klinkt in deze verwarrende tijden, maar onze vakmensen komen ook veel blijheid tegen bij de onderhoudsprojecten die we uitvoeren. Blijheid onder bewoners dat we doorgaan met de werkzaamheden die al gepland waren. Daarover is al vaak al ruim voor de uitbraak gecommuniceerd, met data voor de werkzaamheden en al. Bij sommige projecten staan de steigers zelfs al klaar, en dan vinden bewoners het erg prettig als het onderhoud gewoon kan doorgaan in plaats van dat de steigers weer worden afgebroken om op een ander, nu nog onbekend moment weer te moeten worden opgezet.”

Carel Hagemans

Sociale taak

“Daarnaast zijn bewoners al vaak weken thuis zonder al te veel andere mensen te hebben gesproken; we merken dat men ook behoefte heeft aan wat aanspraak. Natuurlijk met 1,5 meter afstand vervullen we hier ook een sociale taak.”

Scholen

Hagemans merkt ook dat opdrachtgevers in sectoren waar de gebouwgebruikers verplicht thuis moeten zitten, zoals kantoren en vooral scholen, hen de afgelopen tijd hebben gebeld om juist nu onderhoud aan hun gebouwen uit te voeren. “Zoals bij scholen, die bellen ons om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Ook al gaat het maar om het sausen van een of enkele lokalen. Maar soms gaat het ook wel verder dan dat, en daarvoor is dit wel het moment. Want anders hadden we dit soort groter werk tijdens de relatief korte schoolvakanties moeten doen.”

Solidariteit bij vakmensen

Bij zijn werknemers is het besef heel goed doorgedrongen dat zij blij mogen zijn nog aan het werk te kunnen zijn. “Ik maak een of twee keer per week een rondje langs onze projecten. En ik merk dat onze vakmensen heel bewust bezig zijn met het protocol veilig werken. Men schaft in meer ploegen, en in meer keten. Extra Dixies zijn op bouwplaatsen geplaatst. Er is veel solidariteit onder onze eigen mensen dat we dat ook goed doen, en zo de economie draaiende houden.”

Veel communiceren

Ten slotte nog de tip van Carel Hagemans aan collega-bedrijven en opdrachtgevers: “Het is misschien een open deur, maar goed en vaak communiceren met elkaar en de bewoners is heel belangrijk, juist nu. Mensen horen, lezen en zien in de media van alles over het virus, en dat maakt men onzeker. Moet ik die vakman nu wel of niet over de vloer laten? Moet ik het raam wel voor hem openzetten? En dat los je maar op één manier op: vaak en veelvuldig communiceren met elkaar”, aldus Hagemans