Eten uit de muur

Artikel delen

Bouwsels van hout vinden we al eeuwen heel gewoon. Maar huizen van stro, mais, champignons of zeewier kom je minder vaak tegen. Gelukkig denken liefhebbers van klein wonen en leven net even anders. Bouwmaterialen, die groeien in de natuur, en je soms zelfs kunt eten, sluiten naadloos aan bij de door hun gekozen duurzame levensstijl. Na schapenwol, vlas- en hennepisolatie dienen nieuwe hergroeibare bouwmaterialen zich aan.

Tekst en Illustratie: Ir. Marcel van Mierlo

Architectenbureau Studio 1984 uit Frankrijk vindt bouwen met onafgewerkt stro een goed idee. Binnen 3 weken bouwen ze een fantastisch strohuisje van herbruikbare, eetbare stro en recyclebare materialen. Onafgewerkte buitenmuren van strobalen zorgen voor een goede isolatie en maken de ruimte wind en waterdicht. De ventilatie onder het opgetilde dak voorkomt oververhitting in de zomer.

stro huisje

Wordt het huisje ooit weggehaald, … dan blijft er niets achter. De architect heeft er echt alles aan gedaan om dit huisje zo duurzaam mogelijk uit te voeren. En het BOUWEN is ook nog eens een feestje. Even timmeren en sjouwen met strobalen en hij staat. Wordt de strowoning ook een nieuwe stroming in het Nederlandse wonen? Meer informatie over bouwen met strobalen is te vinden op: STROBOUW.NL.

Deens huisje van zeewier

Het is een moderne variant op een eeuwenoude traditie, het zeewierhuisje. Zeewier is een losse aanduiding van groepen niet verwante algen die in zee leven. Meestal doelt men daarbij op meercellige, relatief grote (macroscopische, met het blote oog herkenbare) algen of wieren die aan de bodem zijn gehecht.

De bewoners van het Deense eiland Laeso bouwen al huisjes met zeewier in de 19de eeuw. Hiervan zijn er nu nog een twintigtal te bewonderen. Architectenbureau Vandkunsten denkt dat de moderne eisen aan duurzaamheid en natuurvriendelijk bouwen kansen bieden voor een nieuwe periode van zeewierhuisjes.

De basis wordt gevormd door een houtskeletbouwframe. Extra zekerheid is ingebouwd door het toepassen van een onderlaag hoogwaardige dakbedekking. Maar zeewier is verreweg het belangrijkste bouwmateriaal, gebruikt als isolatie en afwerkmateriaal voor het dak en de gevel. ‘De levensduurverwachting is gelijk aan een traditionele woning, terwijl de carbon-footprint aanzienlijk lager is.’ zegt Vandkunsten. Hebben de Denen hier een bouwmethode te pakken, die Europa gaat veroveren? Meer inspiratie vindt u hier: HUISJE VAN ZEEWIER

Champignons in de gevel

Maiskolven woning

Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel of zwam. Paddenstoelen vormen maar een klein deel van de schimmel, waarvan het grootste deel zich onder de grond bevindt in de vorm van schimmeldraden (hyfen). Natuurlijk wil je geen groei van schimmels in je huis, maar Ecovative design maakt wel met succes producten op basis van paddenstoelen. Inmiddels heeft het bedrijf ook een Tiny House op wielen gemaakt, volledig geïsoleerd met paddenstoelen in de holle ruimte van de houten panelen. ‘De constructie is ook nog eens gelijmd met hyfen’ zegt een trotse Jen Towne van Ecovative. En zelfs de akoestische tegels zijn gemaakt met gebruik van paddenstoelen. De constructie is nog steeds van hout, maar de champignons leveren een belangrijke toegevoegde waarde aan dit rijdende huisje. Meer informatie over is hier te vinden: CHAMPIGNONS IN DE MUUR

Architectenbureau St André Lang gaat nog een stap verder en maakt een gevel, die helemaal is gevuld met maiskolven. Het MAISKOLVENHUISJE gaat uit van een ronde buitenvorm. De zon verlicht door een centrale opening in het dak steeds andere zones van het gebouw. De slaapplaatsen liggen bijvoorbeeld aan de oostzijde. In het midden van het gebouwtje is een klein binnen tuintje. Aan de water- en winddichting moet nog wel worden gewerkt, maar het idee staat als een huis.

De toepassing van eetbare bouwmaterialen groeit. Natuurlijk moeten we zeker weten dat de materialen ook een lange technische levensduur hebben en geen bijdrage leveren aan het wereldvoedseltekort, maar kansen zijn er zeker.