Lezerstest

Producten
Artikel delen

Test accu cirkelzaag en stofzuiger

“Het is voor het eerst dat ik met een Auto-start Wireless System op bluetooth heb gewerkt. Dat gaat perfect! Zodra je de machine activeert, start ook de stofafzuiging”, zegt Nick de Boer. Hij is timmerman bij bouwbedrijf PHB Deventer. Hij ging aan de slag met de Makita DHS900 accu cirkelzaag en de Makita VC4210L stofzuiger L-klasse. Hij blijkt erg tevreden over de machine en stofzuiger.

Deze keer: DHS900 Makita cirkelzaag en stofzuiger L-klasse VC4210L

Welke vrouw wil er geen ervaren timmerman als echtgenoot? Nick is bezig om een veranda aan zijn woning te maken. Mooi moment om de machine en stofzuiger te testen! Om de stofzuiger goed te testen had hij waarschijnlijk beter in de woonkamer de balken en platen kunnen zagen, maar dat vond zijn vrouw geen goed idee. Dus buiten maar aan de slag. Met dat mooie weer natuurlijk geen straf.
Nick gebruikte de machine voornamelijk om underlayment platen te zagen en balken (60 x 90 mm) af te korten. “Voordeel is het grote zaagblad van 235 mm. Daarmee kun je 90 mm balken in één keer doorzagen. Dat is ook ideaal in de renovatiesector, waarin ons bedrijf eveneens actief is. Dan kun je bijvoorbeeld eikenhouten balken in één keer doorzagen.”

Stofvrij werken

Nick ging dus aan de slag met de DHS900. Deze 2 x 18 V cirkelzaag past zonder adapter rechtstreeks op de Makita geleiderail. De machine is uitgerust met Automatic torque Drive Technology (ADT): de machine past bij weerstand elektronisch de zaagsnelheid en het koppel aan voor behoud van kracht.
De DHS900 is verkrijgbaar in twee uitvoeringen, één mét en één zonder AWS. Nick testte het Auto-start Wireless System (AWS) dat zorgt voor draadloze communicatie tussen de cirkelzaag en een accustofzuiger met AWS. Een AWS adapter maakt snoerloze communicatie tussen machine en stofzuiger mogelijk. Wanneer je de machine inschakelt, schakelt ook automatisch de stofzuiger in.
“Dat werkt kinderlijk eenvoudig. Je hebt twee usb-sticks. Door een klepje op de stofzuiger en zaagmachine te openen, kun je de usb-stick plaatsen. Vervolgens druk je op beide machines op een knop om bluetooth te activeren. Als het lampje groen brandt, is de verbinding tot stand gebracht. Je hoeft er geen gebruiksaanwijzing voor te lezen: het werkt hetzelfde als bijvoorbeeld je smartphone verbinden met het audiosysteem van je auto. Het systeem werkt perfect!”
Volgens Nick doet de stofzuiger zijn werk naar behoren: “Hij zuigt het stof goed af, dus ik zou hem binnen zonder bezwaar gebruiken. De machine heeft ook een grote stofopvang. Dus je kunt even vooruit. Ondanks het flinke formaat is de stofzuiger ook goed hanteerbaar, mede door de grote wielen. De slang is ook lang genoeg en kan bovendien draaien in de invoeropening van de stofzuiger. Daardoor krult de slang nooit in elkaar.”

 

Zware jongen

De 2 x 18 V cirkelzaag is een zware jongen, maar blijft goed hanteerbaar. “Eerlijk gezegd is de machine te zwaar voor het werk dat ik doe, maar toch ligt hij goed in de hand. De zaag gaat als een streep door het hout. Zelfs zonder geleider kun je de machine goed richten. Voordeel van het extra gewicht is dat de machine mooi vlak op de plaat ligt. En je kunt hem ook prima met twee handen vasthouden, zodat je optimaal zicht hebt op de zaagsnede”, zegt Nick. De accu’s kreeg hij niet leeg tijdens de test. “Maar uit ervaring weet ik dat de Makita accu’s goed zijn. Ik heb hier allemaal Makita gereedschap liggen!”
Hij blijkt erg tevreden over de machine en stofzuiger.

BouwTotaal