Makita komt naar je toe

Artikel delen

Welke gereedschap moet ik kiezen voor een bepaalde klus? Welke accessoires zijn nodig? Hoe kan ik veilig en gezond werken? En wat kan ik allemaal met die machine? Het is een greep uit de vragen waar professionals vaak mee worstelen. Het Makita Adviesteam komt naar je toe, als er vragen zijn. BouwTotaal nam de proef op de som en liet een adviseur met compleet ingerichte bus voorrijden.

Tekst en beeld: ing. Frank de Groot

Adviseur Suad Muhovic demonstreert accu machines in zijn rijdende showroom.

Adviseur Suad Muhovic demonstreert accu machines in zijn rijdende showroom.

Keurig op tijd komt Adviseur Suad Muhovic met zijn bus aanrijden. Eerst maar eens aan tafel om te horen wat de Makita Adviseur allemaal te bieden heeft. Daarna duiken we de bus in. Suad is nu vier jaar voor Makita actief als Adviseur. “In Nederland rijden er zes adviseurs voor bouw en industrie rond met onze rijdende showroom, zoals ik mijn bus graag noem. Ik bezoek klanten in Midden- en Oost-Nederland en zo zijn alle delen van Nederland bij een vaste Adviseur ondergebracht. Voor de grote bedrijven hebben we een landelijke Adviseur. Die bezoekt zijn klanten zonder bus, omdat het veelal directieleden en dergelijke betreft. Voor de groensector hebben we daarnaast nog drie Adviseurs en voor de schoonmaakwereld één.”

Advies op maat

De taak van de Adviseur is breed, begrijpen we van Suad: “Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een aannemer wil weten of specifiek gereedschap wel geschikt is voor een bijzondere klus. Dan gaan we dat samen testen. Ik heb al het gereedschap en bijbehorende accessoires bij me, dus dan kan een klant ook een gerichte keuze maken om gereedschap bij te kopen. Voor de duidelijkheid: ik houd geen Tupperware party’s. Dus ik kom geen gereedschap verkopen, maar adviseren. Dat betreft ook de lease- en servicecontracten die we bieden. Steeds vaker kiest men voor een leaseconstructie, in plaats van koop. Dan wordt de klant volledig ontzorgd en kan men zich richten op de core business, en dat is het werk zelf.”

Suad Muhovic voor zijn rijdende showroom.

Suad Muhovic voor zijn rijdende showroom.

De Adviseur verzorgt ook toolboxmeetings. Die gaan dan bijvoorbeeld over veilig en stofvrij werken en geluidsoverlast beperken. “Indien gewenst leveren we een maatwerk toolboxmeeting. Vaak zitten we dan met vijftien tot twintig mensen bij elkaar.” Daarnaast worden er trainingen gegeven bij de eindgebruiker of demonstraties bij een dealer. Bijvoorbeeld bij de introductie van een nieuwe machine. “We trainen ook verkoopmedewerkers bij dealers: als je meer kennis hebt van een product, kun je het ook beter verkopen. Dealers verkopen daarnaast meerdere merken machines, dus is kennis over de machines van Makita ook vanuit dat oogpunt belangrijk.” Tot slot worden de beurzen bezocht, dus zien we Suad straks onder meer op de BouwBeurs 2023 in de Jaarbeurshallen Utrecht.

Contact

Hoe komt het contact met een Adviseur tot stand? “Grote bedrijven bezoeken we zelf, vaak op eigen initiatief. Dan maken we zelf een afspraak om kennis te delen. Dealers bezoeken we ook regelmatig, want zij moeten onze machines verkopen. Horen we via een dealer dat een klant echt met een probleem zit, dan gaan we rechtstreeks naar de aannemer. Feitelijk ben ik de schakel tussen fabrikant en eindgebruiker en de dealer speelt daar ook een belangrijke rol in. Uiteraard kunnen de klanten zelf contact met ons opnemen via e-mail en telefoon. De gegevens van alle adviseurs zijn op onze website te vinden onder het kopje Adviseursteam.”

Rijdende showroom

Neusje van de zalm is voorlopig de nieuwe Makita 80 V accudoorslijper 350 mm, waarmee tegels en betonbanden moeiteloos zijn door te slijpen.

Neusje van de zalm is voorlopig de nieuwe Makita 80 V accudoorslijper 350 mm, waarmee tegels en betonbanden moeiteloos zijn door te slijpen.

We duiken vervolgens de bus in. Een snoepwinkel voor velen van ons. “De belangrijkste innovatie de laatste jaren is toch wel de overgang naar accu. In de bus tref je alleen nog maar accumachines aan. Steeds meer aannemers krijgen te maken met opdrachtgevers die eisen dat er emissieloos wordt gewerkt”, zegt Suad. Aan de wanden hangt een groot deel van het accu-assortiment van Makita, van klein tot groot. Hij toont enkele bijzonderheden, zoals een uitschuifbaar statief met meerdere verstelbare armaturen met LED-verlichting, voor verlichting van de werkplek. Maar ook stofzuigers, laden vol accessoires en een ruim aanbod aan accu’s. We zijn overtuigd: dit is rijdende reclame voor een toonaangevend gereedschapsmerk in Nederland. We nemen afscheid en Suad rijdt weer verder naar een volgende klant, maar niet voordat hij gewezen heeft op de twee Kenniscentra van Makita waar hij eindgebruikers kan ontvangen op afspraak om echt álle machines te laten zien en testen.

Beton bewerken

Deze BouwTotaal besteedt extra aandacht aan beton, dus hebben we Suad Muhovic gevraagd welke keuzes mogelijk zijn om beton te bewerken. Daarbij onderscheiden we boren, zagen, frezen, breken en oppervlaktebehandeling. Zelfs een betontrilnaald is leverbaar, alleen nog maar op accu. Met de introductie van de 40 V Max XGT lijn komen nog zwaardere klussen in het bereik van accu machines.

Het XGT-platform van Makita met de snoerloze breekhamers HM001G en HM002G.

Het XGT-platform van Makita met de snoerloze breekhamers HM001G en HM002G.

Boren

Bij het boren in beton is er keuze uit machines op accu of netsnoer. Alle machines zijn inmiddels op accu leverbaar. Het kan gaan om hameren of slagboren. De kleine diameters boren (4 tot 30 mm) zijn SDS-Plus boren. De grotere diameters (30 tot 52 mm) zijn SDS-Max boren. Bij het boren zonder slag zijn diamantboordiameters mogelijk tot 230 mm. Uiteraard zijn de meeste machines ook met adapter leverbaar voor stofafzuiging.

Zagen

Het zagen van beton kan ook met machines op accu of netsnoer. Tevens zijn er brandstofmachines. De machines werken met waterkoeling om de zagen te koelen en stof te binden. De zaagdiameter kan tot 400 mm zijn, met een maximale zaagdiepte tot 145 mm in beton.

Oppervlaktebehandeling

Er zijn betonschaafmachines, slijpmachines en schrapers leverbaar voor het verwijderen van onder meer lijmresten van beton. Ook kan men een betonoppervlak uitvlakken door betonresten te verwijderen. De machines zijn leverbaar met accu en netsnoer.

Frezen

Er zijn diverse freesmachines beschikbaar voor beton. Denk aan machines voor het frezen van leidingsleuven. Deze zijn zowel op accu als netsnoer leverbaar.

Breken

Voor het breken van beton kan gekozen worden voor een breekhamer zowel op accu als op de netstroom. Qua beitelaansluiting kan gekozen worden voor SDS-max beitelopname met een brede keus aan verschillende beitels en accessoires voor diverse toepassingen. Voor zwaar breekwerk zijn er nog beitels en accessoires met een zeskanten aansluiting in de volgende maten: SW17, SW28,6 en SW30.