Covid 19 zorgt voor hectische tijden

Artikel delen

Het Team van Probin Edese IJzerwaren B.V. heeft een hectische periode achter de rug. Bij een licht stijgende omzet moesten er corona maatregelen worden ingepast. Tel daarbij dat een aantal medewerkers de kinderen thuis had. Ook waren er wat korte ziektegevallen, waar anders mee moest worden omgesprongen dan normaal. Gelukkig geen corona. Oplopende levertijden in de markt zorgden eveneens voor wat extra druk. Het team heeft zich er geweldig doorheen geslagen. En heel langzaam gaan we weer terug naar een beetje normaal.

In gesprek met Ilco van de Goor

Wilma en Ilco zijn 20 jaar eigenaar van de Probin vestiging in Ede. Met een team van vijftien fijne medewerkers staan ze met raad en daad en een enorme voorraad klaar voor de klanten. Ook de kinderen van Wilma en Ilco dragen hun steentje bij: je kan met recht spreken van een familie bedrijf.
De laatste maanden horen door de corona crisis bij de meest hectische stukjes uit de geschiedenis van dit meer dan 40 jarige bedrijf. Een aantal medewerkers had ineens de kinderen thuis. Dit is soepel opgelost met een klein deel thuis werken. Daarnaast waren er ook wat gevallen van preventief thuis blijven door griepachtige ziekte verschijnselen. Veel van de partners van het team werken in de zorg en dat geeft het nog eens extra inhoud.


De ombouw van de zaak viel gelukkig mee. De zaak is ruim van opzet, waardoor afstand houden vrij makkelijk is. Met een aantal bouwproducten is er voor gezorgd dat aan de balie vanzelf een afstand van ruim 1,5 meter ontstaat. Er is duidelijk aangegeven met tekst en plaatjes wat de regels zijn en die worden strikt aangehouden. Op elk balie blok staat ontsmettingsmiddel. En alles op en om de balie wordt extra schoon gemaakt. Een deel van het pand is afgesloten voor bezoekers. Er worden aan bezoekers flesjes met een goede ontsmettingsgel mee gegeven.

Probin formule

De Probin formule is een onderdeel van Transferro. Profiterend van een grote voorraad in het centrale magazijn in Zwolle zijn de Probin vestigingen in het land vooral gericht op de professionele klanten. Een prachtig assortiment met onder andere ankerwerk, ijzerwaren, gereedschap, hang- en sluitwerk, bouwbeslag, bevestigingsartikelen, machines en ook nog het nodige voor de industrie. Ook particuliere klanten zijn welkom bij Probin. Deze groep wist de weg naar de zaak in corona tijd zeker te vinden.
Probin Edese IJzerwaren zit op een fraaie A1 locatie op het industrie terrein in Ede. Aan de overkant van de straat zitten diverse bouwmarkten. De soms lange rijen voor de deuren van de bouwmarkten zorgden er voor dat Probin meer particulieren aan de balie kreeg.
De bouw omzet bleef al de tijd goed op peil. Woningcorporaties en verenigingen van eigenaren zetten in corona tijd alles op een laag pitje. Alleen inbraakschade en lekkages worden verholpen. Hierin gespecialiseerde bedrijven zagen hun omzet terug lopen. Ook bij de horecazaken en sportscholen ging alles op een laag pitje. Scholen daarentegen zagen kans om langliggende plannen aan te pakken nu er geen leerlingen waren.

Leveringen door corona

Naast dat er een aantal producten schaars waren door corona was ook de aanvoer uit het buitenland vaak een probleem. Stofkapjes, wegwerp handschoenen, brillen en gelaatsmaskers waren niet aan te slapen. Zelfs Ziekenhuis Gelderse vallei deed hiervoor een beroep op Probin.
Invloeden vanuit het buitenland waren goed te voelen. In Spanje ging de Rubi fabriek dicht. Dit merk van professioneel gereedschap voor het bewerken van tegels werd ineens moeilijk verkrijgbaar. Een aantal machinemerken die niet aan onderdelen of accu’s konden komen zorgde voor oplopende levertijden. Ook waren er merken die juist sneller leverden. Denk hierbij aan het Nederlandse Altrex. Dit topmerk in ladders, trappen en steigers zag een flink deel van de export stil vallen en stond nog meer dan anders klaar voor de Nederlandse klanten.

Toekomst

Het is nog wel even afwachten wat de corona crisis uiteindelijk voor Probin zal betekenen. Als er geen nieuwe uitbraken komen lijkt het mee te vallen. De bouwbedrijven en de zzp’ers hebben een behoorlijke orderportefeuille. Als de overheid er voor zorgt dat de achterstand met de vergunningen weer wordt ingelopen dan lijken de gevolgen beperkt.
Het is nu van belang om niet te verslappen. Demonstraties zoals die in Amsterdam, waar de afspraken met voeten worden getreden, zijn een groot gevaar. Nederland moet er voor waken de gezondheid en de vrijheden niet in de waagschaal zetten. Wij hebben geluk gehad met de prima manier waarop de Nederlandse regering het heeft aangepakt. Natuurlijk zijn er andere branches waar helaas heel andere gevoelens spelen. Echter van de Europese landen springt de Nederlandse aanpak er in positieve zin hoog bovenuit. Veel respect voor het team van mensen die dit voor elkaar heeft gekregen.