Even geen feestje maar #debouwgaatdoor

Artikel delen

MAAT Ingenieurs is een jong ingenieursbureau gespecialiseerd in inspectie en advies op het gebied van beheer en onderhoud van vastgoed en civiele kunstwerken. Begin dit jaar stond het bureau even stil bij het 1 jarige jubileum. “Een feestje geven doen we voorlopig even niet. De situatie omtrent corona is natuurlijk ernstig, maar gelukkig kunnen we in de meeste gevallen wel door met ons werk,” vertelt Jurgen Berghuis, bouwkundig ingenieur en partner bij MAAT Ingenieurs.

Als bouwkundig ingenieur houdt Berghuis zich veel bezig met de inspectie van overheidsgebouwen. “Denk aan inspectie van de betonconstructie, de hoofddraagconstructie, vloeren en bijvoorbeeld daken. Onze opdrachtgevers zijn veelal woningbouwcorporaties, VvE’s en gemeenten. We zien hier echt heel veel bereidheid en creativiteit om de werken door te laten gaan.”

Het inspecteren van een parkeergarage.

Veel gebouwen staan door corona leeg omdat de mensen thuis zijn. Juist een uitstekende moment voor werkzaamheden. Dat geldt ook voor inspecties. Berghuis: “Bij de inspectie van uitkragende balkons heb je te maken met bewoners. Ook hier kan je met het nemen van de juiste maatregelen prima aan de slag. Maar scholen en sporthallen staan grotendeels leeg, hier kan je nu juist eenvoudiger je werk doen.”

Onlangs inspecteerde Berghuis zo een aantal basisscholen maar ook een sporthal in de gemeente Utrecht werd door hem opgenomen. “De sporthal staat nu leeg, dus laten we gebruik maken van de situatie en juist nu aan de slag gaan, redeneerde de opdrachtgever. Daar is de sector natuurlijk erg mee geholpen.”

Onder de vloer bij een gymzaal in Vleuten.

Compagnon Marc Alberts geeft aan dat duidelijke communicatie en afstemming een belangrijke voorwaarde is. “We hebben het bestek geschreven voor een parkeergarage in Amsterdam. Op dit moment worden de werkzaamheden uitgevoerd en houden we toezicht op de uitvoering. Samen met de uitvoerende partijen hebben we een protocol ingericht hoe we te werk gaan. Iedereen wil graag door, dus de bereidheid om er samen het beste van te maken is gewoon heel hoog.”

Jurgen Berghuis (links) en Marc Alberts

“Laten we hopen dat we spoedig een nieuwe fase in kunnen maar ook als dit niet het geval zou zijn: door positiviteit, communicatie en het maken van afspraken houden we de sector draaiende. Laten we mogelijkheden benutten en er samen voor gaan,” besluit Berghuis.