“Duurzame verf is niet duurder”

Artikel delen

Alle vooroordelen van duurzame verf zijn bekend: het droogt niet lekker op, het plakt, het gaan niet lang genoeg mee, en vooral, het is duurder. Maar Erik Waanders, directeur van Greenpaints, kan deze vooroordelen makkelijk weerleggen. Wat dan vaak overblijft is dat de professional maar ook de particulier zegt: ik ken het niet. En onbekend maakt onbemind, dus wil Waanders zijn kennis delen in zijn vorig jaar in Enter geopende kenniscentrum. “Het is belangrijk een breed bewustzijn te creëren onder professionals voor deze duurzame maar ook gezonde verfproducten.”

Het recent geopende nieuwe pand van Greenpaints in Enter lijkt op het eerste oog wellicht meer op een opslaghal. Maar het is meer: het is eigenlijk een showcase van de door Greenpaints verkochte producten. Erik Waanders wijst op de CLT binnenwanden en plafonds en de met Eco-OSB betimmerde wanden: “Deze hebben we met een antiverkleuringsproduct behandeld. Ook de houten platen in de andere ruimten en de houten trap hebben we behandeld met een onzichtbare coating, waardoor deze beschermd zijn en toch de houten uitstraling hebben.”
Dat hout komt veel terug in het pand, dat zoals zo veel van dit soort nieuwe panden bestaat uit een metaalconstructie en een aluminium buitengevel. Dankzij het CLT-hout dat is gebruikt, krijgt het pand een warmere uitstraling en een gezond binnenklimaat. Binnen vertelt Waanders over waarom hij Greenpaints is gestart. “Ik heb chemische technologie gestudeerd aan Saxion Hogeschool, met als afstudeerrichting beschermingstechniek. Bij een van mijn werkgevers voordat ik voor mezelf begonnen ben, heb ik kennisgemaakt met het Zwitserse merk Böhme. Zij werken al 45 jaar watergedragen technologie en met olie in water. Hun producten zijn zo goed dat het voor jaren bescherming geeft. Ze zijn echt sterk in houtveredeling.Toen ik 8 jaar geleden voor mezelf ben begonnen, heb ik Böhme persoonlijk gevraagd of ze in de Benelux zaken wilden gaan doen. En zo ja, dan zou ik graag hun importeur in de Benelux willen zijn. En omdat we veel minder marketingkosten hebben, kunnen we de betere verf zelfs goedkoper aanbieden dan de bekende verfproducten in Nederland. Duurzame verf is dus niet duurder.”

Verschillende merken

Naast Böhme heeft Greenpaints ook andere duurzame merken in het assortiment, met elk hun specifieke eigenschappen. “Zoals KEIM, wereldberoemd om hun minerale muurverven die voor meer dan 95% bestaan uit natuurlijke grondstoffen. Maar ook de biobased lakken en beitsen van Copperant zijn mooie producten. Verder verkopen we voor Koninklijke Vliegenthart de afbijt- en reinigingsmiddelen van Fluxaf en de houtbeschermingsmiddelen van Lacq. Daarnaast zijn we distributeur voor coatingsproducent Sherwin -Williams. En we hebben van RepairCare onder meer de BioFlex reparatiepasta met 40% biobased grondstoffen in ons assortiment.”
Kwaliteit staat voor al deze producten bovenaan, want omdat velen de producten niet kennen, wil men vooraf weten hoe er mee te werken valt. “We testen alle producten: van kwast tot beits en van een rol tape tot houtreparatieproducten. Dan doen we zelf in Enter, maar we hebben ook testpanels waarin spuiters en schildersbedrijven de producten in de praktijk testen. De feedback van hen is waardevol voor de producenten, zodat ze de producten beter kunnen maken. En het is ook mogelijk om kleine testblikjes te kopen; handig voor de kleurbepaling en het ervaren van de producten.”

Ervaringen van gebruikers

Dat de producten kwalitatief goed zijn, blijkt uit de ervaringen van de gebruikers. Maar hoe kom je tussen de oren van de grote groep professionals en particulieren? “Een crisis kan daarbij helpen, zoals de economische crisis van een paar jaar geleden. Want dan kijken bouwprofessionals naar veelal goedkopere alternatieven die kwalitatief wel minstens net zo goed zijn. Nadat de bouw uit het dal is geklommen, zijn toch veel professionals weer naar hun eerdere vertrouwde merken overgestapt. Al is er wel een trend gaande dat er meer houtbouw is, en dan is duurzame houtbescherming wel nodig.”
Wellicht dat de corona-crisis mensen weer aan het denken zet, vooral om een gezonder binnenklimaat te creëren, denkt Waanders. Want neem de duurzame muurverf van KEIM: die ademt veel beter, en dat levert een gezond binnenmilieu op. “Daarom gaan we in de betere verfwinkels verfspots inrichten, dus aparte consoles met onze merken van duurzame producten. Zo wordt duurzame verf voor iedereen beschikbaar.”

3 tips van Greenpaints

1. Creëer een speedboot: “Zie een schildersbedrijf als een grote tanker, die verander je niet makkelijk van koers. Dat kan een speedboot wel. Er zijn altijd schilders die met nieuwe producten willen werken. Maak 1 of 2 groene teams – speedboten – en probeer duurzame verfproducten eens uit. Doe ervaring op, en dan ben je voorbereid op een eventuele verandering.
2. Kies de weg van de geleidelijkheid: “Je hoef niet in 1 keer over te stappen. Kies bijvoorbeeld eerst eens voor een minerale muurverf. Dat gaat belangrijker worden, want mensen willen een gezonder binnenmilieu.”
3. Just switch cans: “Wissel de pot gewoon eens om. Doe het gewoon. Zo simpel kan duurzaamheid zijn, want de allergrootste belemmering voor duurzaamheid is het menselijk gedrag.”