Xella ontzorgt bouwpartner bij de ontwikkeling van bedrijfsverzamelgebouw

Artikel delen

Projectbureau F5 Projectengroep uit IJsselstein ontwikkelt samen met Xella op het bedrijvenpark Rijnhoek in Bodegraven, voor Sky Invest, een nieuw bedrijvenverzamelgebouw met in totaal twintig units van elk 160 vierkante meter. Uniek aan dit project is de vergaande samenwerking.

Het object is opgebouwd met een zelfdragend prefab bouwsysteem dat bestaat uit wand- en dakplaten van Hebel cellenbeton, in plaats van de doorgaans gebruikelijke hoofddraagconstructie met stalen kolommen. Uniek aan dit pilot project is de vergaande samenwerking tussen F5 Projectengroep en Xella. Naast het leveren en plaatsen van het bouwsysteem, begeleidt Xella namelijk de projectvoorbereiding, de gehele engineering en de uitvoering van het project. Roland van Vliet, technisch bedrijfsleider bij F5 Projectengroep, geeft aan dat Xella een belangrijke bouw- en sparringpartner is geweest bij dit project. “Samenwerking met Xella neemt ons veel werk uit handen”, zegt Van Vliet. “Xella heeft ons ontzorgd door een groot deel van de realisatie van het casco voor hun rekening te nemen.”

Samenwerking

Voor F5 Projectengroep is het de eerste keer dat zij een bedrijfsgebouw ontwikkelen met Hebel Construct. “We willen met dit project laten zien dat we ook anders kunnen bouwen dan op de traditionele manier met een stalen draagconstructie opgevuld met cellenbetonnen platen of blokken van Xella”, zegt Van Vliet. Voor zo’n eerste keer zijn goede adviseurs en constructeurs nodig. Xella heeft eigen adviseurs en constructeurs in dienst, die vakkundige kennis en expertise in huis hebben om dit soort pilots op te kunnen tuigen. Als bouwpartner levert Xella een gedegen advies tijdens de ontwerpfase van het project. “Samenwerken begint al met de projectvoorbereiding”, zegt Jan IJzerman, manager Special Projects bij Xella. IJzerman is nauw betrokken bij het project in Bodegraven. “We kregen tijdens het voortraject al flink wat huiswerk mee van Roland van Vliet om een bedrijfsverzamelgebouw in zelfdragende prefab cellenbetonwanden als plan uit te werken”, zegt hij. “Eerst hebben we het plan constructief beoordeeld of het qua maatvoering, raampartijen en deuren past binnen het zelfdragende systeem.”

Aangepast aan bouwschema aannemer

Xella maakt vanuit het gebouwontwerp eigen werktekeningen, die aan het definitieve 3D-model kunnen worden toegevoegd. Per bouwfase of bouwonderdeel worden bouwdelen gemaakt in de fabriek en vervolgens per batch op de bouwplaats geleverd en direct gemonteerd. Volgens Van Vliet is de bouwfase van het bedrijfsverzamelgebouw naadloos verlopen. “Xella leverde precies op de afgesproken tijd”, zegt hij. Op tijd leveren heeft volgens IJzerman alles te maken met een goede projectvoorbereiding en projectplanning die perfect in het bouwschema van de aannemer passen. “Op deze manier hebben we geen omkijken meer naar het bouwproces”, voegt Van Vliet toe. “De bouw is als een treintje dat moet blijven rijden. Belangrijk is om partijen aan je te binden die in dat treintje passen. Xella is voor ons een vakkundige en betrouwbare bouwpartner, waardoor we eigenlijk geen omkijken meer hebben naar het bouwproces. Op basis van vakkennis, ervaring en aanvullende service die Xella levert, zijn zij in staat om ons als opdrachtgever essentiële taken tijdens het bouwproces uit handen te nemen,” zegt Van Vliet.

“De bouw is als een treintje dat moet blijven rijden. Belangrijk is om partijen aan je te binden die in dat treintje passen.

Ontzorgen

Van Vliet geeft aan dat dit zelfdragende bouwsysteem van Xella niet per se goedkoper is dan traditioneel bouwen. “De plussen van dit systeem zijn dat we met een vaste bouwpartner kunnen samenwerken. Mede door hun jarenlange ervaring en specialistische kennis ontzorgt Xella ons bij de projectvoorbereiding en de engineering van het bouwsysteem”, zegt Van Vliet. Het Hebel Constructbouwsysteem worden just in time geleverd en vervolgens direct verwerkt en gemonteerd op de bouwplaats, dat is inherent aan deze manier van prefab bouwen. Bijkomend voordeel is dat de keuze voor het materiaal cellenbeton de brandveiligheid tussen de units maximaal borgt. “Je hanteert met dit systeem simpele basisdetails, met weinig aansluitingen op andere materialen. Het systeem is veel minder arbeidsintensief en faalkosten zijn fors lager dan bij traditioneel bouwen”, vult IJzerman aan.

Samenwerken

Volgens IJzerman is goede samenwerking de basis voor een succesvol project. “Als je geen klik met elkaar hebt, dan werkt het niet.” IJzerman geeft aan dat samenwerken met F5 Projectengroep voor Xella interessante en leerzame projecten opleveren. “Voor ons is het prettig om met elkaar te kunnen sparren”, zegt hij. “Het is mooi om te ontdekken dat ons bouwsysteem zich ook perfect leent voor bedrijfsverzamelgebouwen en dat dit systeem past binnen het ontwerp en de begroting zoals we die gezamenlijk hebben vastgesteld. Het is ontzettend fijn om te horen dat je als producent een betrouwbare bouwpartner bent geworden van Projectbureau F5 Projectengroep”, zegt IJzerman.

De bedrijfsverzamelgebouwen zijn binnenkort opgeleverd. Inmiddels zijn alle units verkocht of verhuurd.