Bouw is enige sector die volgend jaar ook krimpt

Artikel delen

Horeca grootste krimp
De horeca, transport en de zakelijke dienstverlening laten naar verwachting in 2020 door de coronacrisis de grootste krimp zien van de verschillende sectoren. De gedwongen sluiting van horecagelegenheden, de internationale reisbeperkingen en het verbod op evenementen en bijeenkomsten slaan een enorm gat in de horecaomzet. Binnen de transportsector zijn de verschillen groot. Post- en koeriersbedrijven profiteren juist van de groei van e-commerce. De internationale logistiek en het personenvervoer door de lucht wordt juist hard geraakt door de coronacrisis. Het overwegend binnenlands georiënteerde wegvervoer krimpt minder, omdat verschillende Nederlandse sectoren zoals de bouw en detailhandel nog relatief goed overeind blijven.

Alleen detailhandel groeit in 2020

De detailhandel groeit dit jaar als enige commerciële sector. Het zijn vooral supermarkten en online shops die profiteren doordat consumenten minder op vakantie gaan, vaker zelf koken en drukke winkelcentra mijden. De grote verliezers in de retail zijn fysieke winkels in schoenen, kleding, accessoires en luxe-artikelen. Vooral in dit segment heeft een versnelde verschuiving plaatsgevonden naar online aankopen.

2021: Flink maar niet volledig herstel in meeste sectoren

De sectoren die in 2020 het hardst krimpen laten in 2021 – uitgaande van ons basisscenario voor de coronacrisis – ook de hoogste groei zien, al herstellen ze niet volledig. Want ook als het virus verdwijnt blijven bedrijven de economische gevolgen ondervinden van een oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid. De bouw is de enige sector die naar verwachting , na zes jaar van groei, zowel in 2020 als in 2021 krimpt.

Maurice van Sante
ING Economisch Bureau
maurice.van.sante@ing.nl
Twitter: @mauricevansante