Innovatie CO2-arm beton zorgt voor doorbraak in bouwsector

Artikel delen

Het allereerste woningbouwproject in Nederland waar CO2-arm beton is toegepast, is een feit. In de Zaanse Rosmolenwijk worden voor woningcorporatie Parteon 70 nul-op-de-meter-woningen gebouwd. Vier daarvan zijn van CO2-arm beton. De casco’s van de vier woningen zijn ten opzichte van eerdere casco’s van betonfabrikant Voorbij Prefab, geproduceerd met een betonmengsel dat 44 procent minder CO2-uitstoot. En dit zonder maar iets in te leveren op de sterkte van het materiaal en op de productiesnelheid ervan.

De innovatie van TBI-onderneming Voorbij Prefab werd medio oktober gecertificeerd door KIWA en is een doorbraak in de bouw. Voor het toepassen van het innovatieve recept sloeg betonfabriek Voorbij Prefab de handen ineen met Parteon en TBI-zusteronderneming ERA Contour die de woningen aan de Belgischestraat en Kramerstraat in Zaandam momenteel bouwt. De vier casco’s van CO2-arm beton worden begin november 2020 geplaatst in het woonproject.

Toekomst CO2-arm beton in woningbouw

Volgens Voorbij Prefab-directeur Dorien Staal is de innovatie het begin van duurzame betontoepassingen in de woningbouw: “We hebben het CO2-armer beton ontwikkeld met de ambitie om positief bij te dragen aan het realiseren van het Klimaatakkoord en het Betonakkoord. Nu we een flinke hap wegnemen van onze CO2-footprint, staat ons nog maar weinig in de weg om beton op grote schaal te blijven toepassen. In Nederland is er vraag naar 90.000 betaalbare woningen op jaarbasis en hier zie ik enorme kansen voor CO2-arm beton in de gebouwde omgeving.”
Het vernieuwde betonmengsel dat 44% minder CO2-uitstoot oplevert voor vier cascowoningen staat gelijk aan een CO2-besparing van een autorit van maar liefst 45.000 km. Het plan is om volgend jaar 1.500 woningen in de fabriek te produceren van dit groene beton. En de productie is volledig transparant zodat de sector van elkaar kan leren en nog meer stappen kan zetten op dit gebied.

Hybride variant

De geautomatiseerde en gerobotiseerde betonfabriek van Voorbij Prefab produceert op een gemiddelde dag acht cascowoningen. Afhankelijk van de ploegenindeling vindt het ontkisten van de casco’s binnen 6 tot 18 uur plaats. Een rap tempo dat de maatstaf vormde voor het ontwikkelen van CO2-arm beton. “We wilden casco’s maken van CO2-arm beton, zonder dat we concessies zouden doen op productiesnelheid en kwaliteit”, laat Staal weten. “De ontwikkeling van de sterkte van het beton, direct nadat het gestort is, is daarbij van groot belang. Het beton moet op sterkte komen, maar ook verwerkbaar blijven.” Ingenieursbureau ABT adviseerde Voorbij Prefab om te kijken naar een hybride variant, waarbij het cement gecombineerd wordt met een alkalische activatie, bekend van geopolymeer beton. Na maanden onderzoekswerk en verschillende recepturen kwam in juni de technische doorbraak. Daarna volgde de weg naar de certificering die begin oktober onder toeziend oog van KIWA werd behaald.