CO2-arme, fijnere GGBS als hoogwaardig additief

Artikel delen

Al twintig jaar produceert en levert Ecocem CO2-arme toeslagstoffen die helpen de cement- en bouwsector te verduurzamen. Het Ierse bedrijf introduceerde dit najaar Ecocem Superfine, een ultrafijne gemalen gegranuleerde hoogovenslak (GGBS). Het nieuwe granulaat verbetert de sterkte, reologie en duurzaamheid van beton.

Gieten van betonGemalen gegranuleerd hoogovenslak of GGBS is een restproduct uit de staalindustrie dat is verwerkt tot een toeslagstof voor bindmiddelen, industriële mortel, ultrahogesterktebeton en prefab beton. Ecocem Superfine wordt zeer fijn gemalen waardoor het sneller reageert in contact met water. Hierdoor zorgt het gebruik voor het verminderen van de koolstofuitstoot, een betere reologie, sterkte en duurzaamheid van het beton.

Superfine is de nieuwste grote innovatie van Ecocem en is ontwikkeld in het innovatiecentrum dat vorig jaar oktober werd geopend in Parijs. Superfine GGBS bevat geen chemische toevoegingen zoals chroom en heeft een ideale pH-waarde, waardoor het een veilige en effectieve toevoeging is voor de receptuur van elk betonmengsel. Daarnaast is de nieuwe toeslagstof witter, waardoor minder pigment nodig is en het beton fraaier kan worden afgewerkt.

Hogere duurzaamheid

De GGBS is uitgebreid getest in Abu Dhabi. De data toont aan dat Ecocem Superfine een goede vervanger is voor microsilica en betere prestaties levert in ultrahogesterktebeton. De toevoeging draagt bij aan hogere duurzaamheid door minder materiaalgebruik, lokale productie, minder transport, en het feit dat de toevoeging circulair en volledig recyclebaar is. Superfine zal in heel Europa verkrijgbaar zijn.

Paul Roos, managing director van Ecocem Benelux, onderschrijft de toegevoegde waarde: “Bij Ecocem steken we veel tijd in onderzoek en Superfine is een goed voorbeeld van onze innovatieve en duurzame betonoplossingen. We zien innovatie als onze basis. Ecocem is al meer dan twintig jaar richtinggevend en we hebben verschillende technologiën ontwikkeld en nog in ontwikkeling waarmee de CO2-voetafdruk van de traditionele cementproductie kan worden gehalveerd. De introductie van Superfine is het bewijs van onze inspanningen om de CO2-uitstoot van de cementindustrie zo snel mogelijk te verminderen.”

Nieuwe technologie uitstoot met 70% verlagen

Nog meer nieuws van Ecocem. Het bedrijf heeft 29 november onder de naam ACT een technologie gelanceerd waarmee de cementindustrie de komende decennia zijn CO2-uitstoot kan verlagen met zeventig procent. Donal O’Riain, oprichter en algemeen directeur van Ecocem: “Technologie is niet langer een hindernis voor het verlagen van de uitstoot. Om iedereen te laten profiteren van de potentiële voordelen van ACT moeten de industrie en beleidsmakers samenwerken.”

ACT is een baanbrekende cementtechnologie waarin een aantal technische innovaties die gebruikmaken van veel voorkomende koolstofarme materialen, zijn gecombineerd. Hiermee kan de CO2-uitstoot van cementproductie tot wel 70% worden verlaagd en worden tevens de sterkte en duurzaamheid verbeterd van het beton waarin het wordt verwerkt. De ACT-technologie is volledig schaalbaar en kan wereldwijd worden ingezet. ACT vereist geen grote investeringen of aanpassingen van het productieproces en is daarmee geschikt voor alle bestaande cementfabrieken, waar de technologie snel en kosteneffectief kan worden geïmplementeerd.

ACT is het resultaat van tien jaar innovatie op het gebied van duurzame, koolstofarme en betaalbare cementtechnologieën. Na het verkrijgen van een CE-markering in 2023 zullen de eerste commerciële toepassingen in de markt worden gezet. Naar verwachting zal ACT in 2025 beschikbaar zijn voor alle Europese markten waar Ecocem actief is (Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Benelux, Ierland).