Laatste glaspaneel op gevel Depot Boijmans Van Beuningen

Artikel delen

De spiegelde gevel van Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld, is compleet. Vandaag is het laatste glaspaneel geplaatst en is het opvallende gebouw in het Rotterdamse Museumpark aan de buitenkant gereed. Momenteel wordt verder gebouwd aan de binnenkant alvorens de collectie (ruim 151.000 kunstwerken) wordt ingehuisd en de glazen deuren in het najaar van 2021 openen

Foto: Aad Hoogendoorn

De architect: Winy Maas mede-oprichter MVRDV
“Met deze laatste panelen is de depotgevel echt af en kun je goed zien wat het gebouw met de stad doet. Ik vind het schitterend om te zien hoe de depotgevel de skyline, de lucht en straks het nieuwe, groenere Museumpark reflecteert. Het voelt als een levend schilderij, met op elk tijdstip van de dag weer andere accenten en kleurstellingen waardoor het nooit verveelt.”

De aannemer: Eric Moleman – directeur BAM Bouw en Techniek – Grote Projecten
“BAM Bouw en Techniek heeft dit icoon in opdracht van Gemeente Rotterdam en samen met alle partners, adviseurs en MVRDV mogen realiseren. Het plaatsen van het laatste paneel en het sluiten van de ronde gevel staat voor BAM symbool voor de afronding van dit prestigieuze project. Building the present, creating the future.”

De gevelplaatser: Roeland Burgers, Sorba
“Het spectaculaire ontwerp riep de nodige constructievraagstukken op, een dergelijke sferische spiegelgevel was immers nooit eerder gebouwd. Van dubbel gekromde glaspanelen waar nog geen standaard voor bestond tot deuren die in gesloten toestand verdwijnen in de gevel. Het was de perfecte uitdaging voor Sorba. Trots dat wij als Achterhoeks bedrijf hieraan hebben meegewerkt.”

Gevel

De depotgevel, bestaande uit 6.609m2 spiegelend glas, verdeeld over 1.664 panelen, reflecteert de omgeving; van toevallige voorbijgangers en wolkenluchten tot het lommerrijke Museumpark en de dynamische skyline van Rotterdam. Depot Boijmans Van Beuningen maakt dit deel van de stad levendiger en legt tegelijkertijd een sterke relatie met het park en de gebouwen die zich in de buurt bevinden.

Adopteer een spiegel

De gevel is gereed, echter een spiegel adopteren is nog steeds mogelijk. Wilt u ook een stukje Rotterdam adopteren en deel uitmaken van een nieuw icoon in de stad? Lees meer op: adopteereenspiegel.boijmans.nl

Samenwerking
Depot Boijmans Van Beuningen is een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen, de gemeente Rotterdam en de Stichting De Verre Bergen. Het depot is ontworpen door MVRDV en gebouwd door BAM Bouw en Techniek. In het najaar van 2021 opent het depot zijn deuren voor het publiek en worden bezoekers ondergedompeld in de wereld achter de schermen van een museum.