Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

Eerste XS-woningen met Rockzero Bouwsystemen

Ontwikkelaar en bouwer Heijmans heeft in het nieuwbouwproject De Fabriek in de Amersfoortse woonwijk Vathorst voor de eerste keer het innovatieve, circulaire bouwsysteem Rockzero toegepast. De nieuwe woningen zijn gebouwd volgens het XS-concept voor kleine huishoudens van Heijmans, waarmee compacte woningen van slechts 3,6 meter breed gerealiseerd kunnen worden.

Bouwlocatie De Fabriek is met name bedoeld voor starters. De diepte van de tien woningen is vergelijkbaar met de maat van gangbare woningen. Het gaat om twee typen woningen: fabriekswoningen en huismeesterwoningen. De twee naast elkaar gelegen gebouwen ogen als een fabriek met een huismeesterwoning. De woningen zijn compacte, duurzame eengezinswoningen van 3,6 meter breed. Dit is een afwijkende, extra smalle beukmaat voor een woning. De diepte is vergelijkbaar met de maat van gangbare woningen. De kleinste woning, de huismeesterwoning heeft een oppervlakte van 71 m2, twee lagen met een zadeldak. De fabriekswoning is 83 m2, verdeeld over drie lagen met sheddaken. Precies de afmetingen van een populaire starterswoning.

XS-concept met Rockzero

Voor Heijmans was de uitdaging om voor dit project hun XS (extra smal)-concept voor industrieel vervaardigde één-tot tweepersoonswoningen, efficiënt aan te laten sluiten op deze nieuwe woningen. “Door slimme oplossingen in te zetten is het gelukt om een compacte en duurzame woning te realiseren”, zegt Joost Ruiterkamp, vastgoedontwikkelaar bij Heijmans en betrokken bij De Fabriek. “Eén van die slimme oplossingen is het Rockzero Bouwsystemen, geproduceerd door ROCKWOOL. Het XS-concept van Heijmans omvat de indeling, ofwel de plattegrond voor de woning met een compacte beukmaat, waarin het Rockzero bouwsysteem is toegepast.”
Naast de wanden en samengestelde kolommen van Rockzero Bouwsystemen zijn de woningen opgebouwd met houten vloeren en stabiliteitswanden. Alle woningen zijn inmiddels verkocht en begin november 2020 opgeleverd.

Rockzero Bouwsystemen

Rockzero is een dragend bouwsysteem waarbij de gebouwschil (wanden en dak) grotendeels uit ROCKWOOL steenwol bestaat. Door de oriëntatie en persing van de vezelstructuur van steenwol aan te passen, is het dragend vermogen van de steenwol fors vergroot. Hierdoor biedt het systeem meer draagvermogen dan houtskeletbouw en een vergelijkbaar draagvermogen als staal.
Met Rockzero kan tot drie lagen worden gebouwd. De wanden van het systeem bestaan uit een dragende kolommen structuur gemaakt van steenwol. Aan de binnenzijde worden er OSB-platen op de kolommen en profielen geschroefd. Hier tegenaan komt een laag isolatie en Fermacell platen. Eventueel zijn in deze laag leidingen op te nemen. Aan de buitenzijde bevinden zich twee lagen isolatie. Een u-profiel sluit de kolommen aan de bovenzijde af, waarna een volgende verdieping en tenslotte het dak kunnen worden geplaatst. Het systeem is beschikbaar met Rc-waardes van 7, 8 en 9 m2K/W. De keuze voor de buitenafwerking is vrij.
“Het Rockzero systeem past perfect in de XS-indeling en het draagt bij aan een gezonde woonomgeving. Daarnaast isoleert het bouwsysteem het geluid in de woningen enorm goed. Dat is bij deze smalle woningen een belangrijke voorwaarde. Het materiaal is verder damp-open, wat sterk bijdraagt aan een gezond en comfortabel binnenklimaat. Door de hoge isolatiewaarden van Rockzero heeft de woning weinig energie nodig om op te warmen. Een luchtverwarmingsinstallatie op elektriciteit is voldoende”, zegt Ruiterkamp.

Compact

Dennis Kuijt is als ontwerpmanager van Heijmans bij het woningbouwproject in Vathorst betrokken. “Heijmans en ROCKWOOL voeren deze innovatie gezamenlijk bij dit kleinschalig woningbouwproject uit. Rockzero is een mooi, kwalitatief en deugdelijk bouwsysteem, is onze ervaring.” Ala Hussin, business director Rockzero bij ROCKWOOL voegt toe: “Dit is een uniek project waarbij circulariteit en duurzaamheid een belangrijke rol spelen. Goede samenwerking met je bouwpartners is hierbij van groot belang. Rockzero is volledig te prefabriceren, waarmee de werkzaamheden uitstekend zijn voor te bereiden. Het is een droog bouwsysteem, dat vrij snel is op te bouwen.”

Sociale duurzaamheid

Sarina Bleumink, van MIX architectuur in Ede, is als architect bij De Fabriek betrokken. “De woningen zijn op een logische manier verdeeld”, zegt Bleumink. De fabriekswoningen met sheddaken en de huismeesterwoningen ernaast zijn losgekoppeld, zoals vroeger de fabriek was losgekoppeld van de huismeesterwoning. Beide gebouwen zijn opgetrokken in stoer metselwerk. Ook al zijn het twee verschillende gebouwen, de plattegronden van alle woningen zijn identiek, behalve de daken. “De beukmaat van 3,6 meter is echt smal, waardoor een woning anders functioneert en je slim en creatief met je ruimte moet omgaan.”
“Wat het ontwerp bijzonder maakt is dat je aan de metselwerk buitenzijde niet kan aflezen, dat de binnenzijde geheel bestaat uit steenwol en hout. De ramen in de gevel zijn zo gepositioneerd dat de ruimtes erachter goed in te richten zijn. Deze oplossing levert zo min mogelijk ruimteverlies op om de plattegrond compact te kunnen houden”, licht Bleumink toe.
Het fraaie, traditionele metselwerk creëert diepte in de gevel, waardoor de contour van de gevels krachtig en monolithisch blijft. “Prettig aan het Rockzero bouwsysteem is dat het perfect past en dat het ontwerpvrijheid biedt. Daarnaast biedt het systeem een goede akoestische en thermische isolatie, alsof de woningen een dikke jas aanhebben.” Bleumink geeft aan dat dit woningbouwproject sterk bijdraagt aan de sociale duurzaamheid van het gebied. “De woningen staan langs het water. De bewoners delen gezamenlijk het terrein om de woningen en onderhouden het ook samen. Het mooie aan dit collectieve terrein is dat het bijdraagt aan de sociale duurzaamheid. Naast bouwfysische duurzaamheid, is sociale duurzaamheid minstens zo bepalend voor een comfortabele, prettige leefomgeving!”

BouwTotaal