Nederlandse bouwbedrijven optimistischer dan bouwbedrijven in andere landen

Artikel delen

Nederlandse bouwbedrijven waren in september voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis per saldo weer optimistisch gestemd. Naast Nederland was de vertrouwensindicator voor bouwbedrijven alleen in Duitsland (Slovenië en Luxemburg) ook positief. Dit komt doordat in Nederland en Duitsland begin dit jaar, voor de coronacrisis, het vertrouwen al relatief hoog lag.

Daarnaast gingen de meeste bouwplaatsen in deze landen niet dicht, maar kon er door een ‘beperkte’ lockdown redelijk goed doorgewerkt worden. In oktober zakte het ondernemersvertrouwen in Duitsland wel licht, waardoor er daar een klein minnetje is ontstaan.

Bouwproductie in Nederland minst getroffen door coronacrisis

De bouwproductie lag in april in Nederland en Duitsland slechts enkele procenten (resp. -2% en -4%) onder het niveau van januari. In België (-18%), Spanje (-25%) en Frankrijk (-65%) lag de productie in april veel lager door de stringentere lockdowns. In september waren in de meeste landen de bouwplaatsen weer open en was de bouwproductie ‘grotendeels’ hersteld. Doordat de bouw laat-cyclisch is, is de malaise in de sector, ook als er geen grote lockdowns meer komen, nog niet voorbij. Voor dit jaar verwachten we voor Nederland een krimp van 2% van de bouwproductie en voor volgend jaar een afname van 5%.

Maurice van Sante
ING Economisch Bureau
maurice.van.sante@ing.nl
Twitter: @mauricevansante