Financiële bijdrage voor 45.000 nieuwbouw- woningen

Artikel delen

Door heel Nederland kunnen 28 gemeenten binnenkort 44.666 nieuwe woningen bouwen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) geeft hiervoor een financiële bijdrage van € 266 miljoen vanuit de Woningbouwimpuls.

woningen

Met de Woningbouwimpuls draagt het ministerie bij aan projecten die anders moeilijk of traag tot stand komen omdat ze een financieel tekort hebben. RVO organiseerde online Impulskamers om zo de aanvragen verder te verscherpen. Daardoor konden gemeenten noodzaak, effectiviteit en efficiëntie van hun aanvraag voor de Woningbouwimpuls goed onderbouwen.

Grote interesse

Er is veel interesse voor de Woningbouwimpuls. Minister Ollongren besloot daarom om de geplande financiële bijdrage van € 225 miljoen te verhogen naar € 266 miljoen. Zo krijgen alle positief beoordeelde aanvragen geld. En lopen deze projecten geen vertraging op. Gemeenten kunnen een beroep doen op de Woningbouwimpuls voor:

  • het versnellen van de bouw;
  • het vergroten van het aantal nieuwbouwwoningen in een project;
  • het vergroten van het aandeel betaalbare woningen voor mensen met een laag of middeninkomen.

Gemeenten kunnen met het geld woningen betaalbaar maken. Of ze kunnen een locatie geschikt maken voor woningbouw. Zo worden er zeven stationsomgevingen en drie stadscentra aangepakt. En er worden vier verouderde kantoorgebieden en elf bedrijventerreinen omgebouwd tot woningen.

Betaalbaar en bereikbaar

Van de 44.666 woningen valt 67% in de categorie ‘betaalbaar’. Dit zijn woningen voor de sociale huursector, middenhuur en betaalbare koopwoningen. Ook bouwen de gemeenten 1.100 tijdelijke woningen. Bij veel projecten is speciale aandacht voor woningen voor starters, senioren, studenten en aandachtsgroepen. De 30 projecten zijn verdeeld over het land. Negentien projecten bevinden zich in de woondealregio’s met projecten in onder andere Amsterdam, Den Haag, Woerden en Nijmegen.