Prefab schoorstenen minimaliseren impact op milieu

Artikel delen

Een goede manier om duurzamer te bouwen is prefab productie. In het geval van de prefab producten van Exclusieve Schoorstenen volstaat bijvoorbeeld één transportbeweging naar de bouwplaats. Omdat het product volledig in de fabriek wordt geproduceerd, rijdt er geen bedrijfswagen wekenlang heen en weer met bouwend personeel. Dit betekent wel dat er een grondig proces aan vooraf gaat.

voorbereiding exclusieve schoorsteen

“Iedere prefab schoorsteen of ander lichtgewicht prefab product wordt eerst volledig in 3D uitgetekend. Dit vormt de basis van onze productie,” aldus Jeroen Bekke van Exclusieve Schoorstenen. “Vanaf de werkvoorbereiding wordt de input geleverd voor de CNC-freesmachine, die de platen voor de basisconstructie op maat maakt. Vervolgens worden de platen samengesteld tot de basisconstructie van het product.” Voordat er wordt afgewerkt, wordt deze constructie voorzien van vezelversterkte en watergedragen coating. “We kiezen hier bewust voor, zodat de impact op het milieu geminimaliseerd wordt.” Na deze behandeling wordt het lood gemonteerd en start de afwerking.
De materiaalkeuze is in lijn met de woning zelf. Als het om metselwerk gaat, kan de schoorsteen met dezelfde steen worden bekleed. “Deze worden dan aangeleverd waarna er (hoek)strips van worden gezaagd. Ook maken we veelvuldig gebruik van bestaande stenen die we hergebruiken. Vervolgens wordt het metselwerk in dezelfde kleur gevoegd als de woning. De verwerkte steen kan in de gewenste kleur worden gesaust, maar ook stuken behoort tot de mogelijkheden.”

Na de productie volgt een uitgebreide controle. “We bieden brandveilige producten aan, getest door IKOB tot een temperatuur van 1.300 graden Celsius. Het is daarom één van de belangrijke controlepunten aan het einde van het proces of alles binnen die eisen is gemonteerd.” Na de controle is de prefab schoorsteen klaar voor transport naar de bouwplaats of aannemer.

Exclusieve Schoorstenen is deelnemer aan de vakbeurs PREFAB, 12 t/m 14 oktober, Brabanthallen Den Bosch, standnummer E031.

Exclusieve Schoorstenen
www.exclusieveschoorstenen.nl