Tiny house van beton

Artikel delen

Een volledig betonnen woning die bestaat uit één module met een vloeroppervlakte van circa 30 vierkante meter: dat is CompacThuis. Door de modulaire opbouw zijn heel eenvoudig meerdere modules te koppelen in horizontale en verticale richting.

De markt in Nederland voor tiny houses is groot. Uit prognoses van onder meer het CBS blijkt dat het aantal eenpersoonshuishoudens de komende twintig jaar alleen maar blijft groeien. Zo leverde CascoTotaal, Zeeuwse fabrikant van prefab bouwconcepten, vorig jaar onder meer tien projectspecifieke tiny houses aan woningcorporatie Beveland Wonen. Het ging om op maat gemaakte huisjes in Kapelle die nog een slag kleiner zijn dan een CompacThuis. Er hadden zich maar liefst 2.500 mensen ingeschreven voor deze tiny houses. Het geeft aan hoe groot de belangstelling voor een tiny house is en hoe hoog de woningnood is.

Bewuste keuze voor beton

Het tiny house CompacThuis bestaat uit een wind- en waterdicht 3D-Betoncasco® met een lengte van 8,40 meter en breedte van 3,60 meter. Het 3D-Betoncasco® bestaat volledig uit beton. Beton zorgt voor een hoog wooncomfort. Dat komt door het accumulerend vermogen. In de winter blijft de woning aangenaam warm, in de zomer blijft het lekker koel. Beton is robuust en degelijk en heeft een positief effect op de woonbeleving. Tot slot heeft beton ook nog een lange levensduur en is het circulair.
Voor een optimale woonbeleving is gekozen voor een zo efficiënt mogelijke indeling. Een CompacThuis bestaat uit een woongedeelte met keuken, een badkamer inclusief toilet en een aparte slaapkamer. De modules zijn schakelbaar, stapelbaar, verplaatsbaar en, niet in de laatste plaats, demontabel. Zo is het dak voorzien van acht hijspunten. Een CompacThuis voldoet aan het Bouwbesluit, is circulair en BENG. Door de gestandaardiseerde uitvoering is de voorbereidings- en bouwtijd kort en zijn de faalkosten laag.

Bijzondere 3D-mal

Een wind- en waterdicht 3D-Betoncasco® bestaat uit vier wanden, inclusief fundering, een dakvloer en een ribbenvloer. Dit casco is een zelfdragende constructie en wordt gemaakt met een unieke 3D-mal in de fabriekshal van CascoTotaal in Terneuzen.
De Zeeuwse fabrikant van prefab bouwconcepten is de enige in Nederland die met deze 3D-mal modules uit beton maakt. De X, Y en Z-maatvoeringen zijn vrij instelbaar, met een maximale lengte van tien meter, een breedte van zes meter en een hoogte van drie meter. De voorbereiding per casco neemt twee uur in beslag, denk aan het aanbrengen van wapening en raamsparingen. Na het hydraulisch sluiten van de mal worden de wanden en het plafond van bovenaf volgestort met beton. Na één nacht kan er al ontkist worden.

Afbouw

Na het ontkisten wordt het casco voorzien van kunststof of houten kozijnen, inclusief glas en ventilatieroosters. Verder zijn de onderkant van de vloer en de binnenzijde van de fundering geïsoleerd en is de riolering reeds aangebracht. De twee buitendeuren (voor en achter) en ramen zijn voorzien van inbraakpreventief hang- en sluitwerk. Het casco wordt bovendien voorzien van sparingen voor wandopeningen en installatie- en elektrotechnische voorzieningen. Denk aan inbouwdozen en loze elektraleidingen. Ook komen er afvoerpunten voor een boiler, wastafel, douche, toilet en keuken. Het casco kan vervolgens naar eigen wens op de bouwplaats worden afgebouwd.

Logistiek op maat

Een wind- en waterdichte versie van CompacThuis kan in heel Nederland worden geleverd. Aannemers kunnen er ook voor kiezen om een 3D-Betoncasco® in de afbouwhal náást de fabriekshal in Terneuzen af te bouwen of op de bouwlocatie. Denk aan het plaatsen van keuken, isolatie en installaties tot het bekleden van binnen- en buitengevel (hout, stucwerk of steenstrips). Het voordeel van de fabriekshal is natuurlijk dat er onder alle weersomstandigheden doorgewerkt kan worden.

CascoTotaal – dochteronderneming van De Hoop Terneuzen – ontwikkelt en realiseert sinds 2016 prefab beton casco’s voor de zakelijke markt. Het gaat om woningen voor de koop-, huur- en recreatiesector.

U vindt CascoTotaal op vakbeurs PREFAB in Hal 5, standnr. C045.

www.cascototaal.com