Echte betrokkenheid helpt om personeel te behouden

Artikel delen

Iedereen weet het: in de bouwsector is het heel lastig om goed personeel te vinden. Daar kun je het wel steeds over hebben, maar je kunt beter veel tijd en zorg besteden aan het behouden van je huidige werknemers en hen aanvullen met een flexibele schil. Maar hoe houd je die vakkrachten zo lang mogelijk bij je? En waar haal je geschikte flexibele vakmensen vandaan? Gerrit Binnenmars, directeur van Mulder-Hop Vastgoedschilders uit Doetinchem, en Joey Krabben van Opstap Personeelsdiensten weten uit ervaring hoe je dat het beste kan aanpakken en leggen dit graag uit.

Mulder-Hop heeft 30 werknemers en is als vastgoedonderhoudsbedrijf vooral actief in onderhouds schilderwerk in de zakelijke markt, woningbouwverenigingen en vastgoedbezitters. “Personeelstekort, ik hoor het veel om me heen bij collega-bedrijven. Maar, ik werk er liever aan om mijn mensen tevreden te houden”, vertelt Gerrit Binnenmars. “We hebben nooit een groot verloop gehad, maar dat komt mede door onze persoonlijke aanpak. Dus dat is mijn belangrijkste tip.”

Lekker in hun vel

Dat lijkt een dooddoener, beseft Binnenmars zich terdege. “Klopt, maar hoeveel directeuren zeggen niet: ‘mijn deur staat altijd open, je mag binnenkomen wanneer je maar wilt.’ En in de praktijk loopt er dan niemand binnen. Ik zoek mijn mensen liever op of nodig ze uit voor een informeel gesprek. Zo kan ik zien of ze lekker in hun vel zitten of wellicht gehinderd worden door een probleem op het werk of privé. En kunnen we samen zoeken naar een oplossing op maat.”

Naast je mensen, niet erboven

Joey Krabben beaamt dat. “Als je als werkgever aandacht hebt voor het welzijn van je medewerkers, vertaalt dat zich op enig moment in vertrouwen en loyaliteit. Dat is ook afhankelijk van de rol die je aanneemt. Ben je meer een mensgericht, dan zit je náást je medewerker en minder erboven.”

Jonge medewerkers

Die loyaliteit is belangrijk, maar het binnenhalen van nieuwe, jonge medewerkers is minstens zo belangrijk. Hoe doet Mulder-Hop dat? “Wij zijn een erkend leerbedrijf, zodat we jongens en meiden van de Schildersvakopleidingen mogen begeleiden tijdens hun BBL-opleiding. Ik ben ook bestuurslid van de Schildersvakopleiding in Zutphen, dus betrokken bij het opleiden van jonge schilders. En we gaan de komende tijd campagne voeren via sociale media om te laten zien dat we hét leerbedrijf van de Achterhoek zijn.”

Commitment

Die betrokkenheid wil Binnenmars ook graag uitstralen. “Tijdens het eerste gesprek met jonge vakmensen zeg ik altijd: “Jij kiest voor ons, maar wij kiezen ook voor jou. We werken er samen aan om jou dat diploma te laten behalen. Dat commitment aangaan, dat werkt, zo merk ik al jaren.”

Gelijkwaardig

Dat commitment geldt niet alleen voor de vaste werknemers, maar ook voor de flexibele vakmensen. “Dat vind ik zo mooi aan Mulder-Hop”, zegt Krabben van Opstap. “Ook de uitzendkrachten krijgen een functioneringsgesprek, met mij er weliswaar bij, maar het geeft aan dat ze volwaardige werknemers zijn. Dat doet Mulder-Hop ook met eenmalige uitkeringen en andere extra’s; de behandeling is gelijk.”

Één partij voor uitzendkrachten

Binnenmars vult aan: “Dat is voor ons vanzelfsprekend, ze hebben ook gewoon dezelfde bedrijfskleding aan. Het liefst zou ik deze uitzendkrachten in vaste dienst nemen, maar bedrijfseconomisch is dat niet haalbaar. Dan is Opstap voor ons de juiste partner. Ik kies bewust voor één partij voor de inleenkrachten, zodat we dat goed kunnen invullen. Dat geldt ook voor de uitzendkracht zelf, want ik verwacht dat hij of zij zich niet verschuilt achter het feit uitzendkracht te zijn, om welke reden dan ook, en dus echt gelijkwaardig.”

Opstap Personeelsdiensten
www.opstapnaarwerk.nl