De meest duurzame wand van Nederland

Artikel delen

Al ruim 50 jaar is Faay Vianen B.V. toegewijd aan het ontwikkelen en produceren van duurzame en milieuvriendelijke scheidingswanden. Wanden met een massieve kern van vlas. Bij de productie, de verwerking, het onderhoud en de recyclage van dit materiaal springt men zuinig om met water en energie. Bovendien wordt, door de vlaskern, CO2 geabsorbeerd. Afgelopen jaren heeft Faay vooral veel positieve energie gestoken in het reduceren van de milieu-impact van haar producten en het vaststellen van de Levenscyclusanalyse (LCA). Dit heeft geleid tot het behalen van de laagste MKI-waarde in de markt van slechts € 1,42 per m2.

faay vlas

Zeer lage schaduwkosten

Aan de hand van rekenmodellen is de milieuprestatie van de vlaswanden in kaart gebracht door Hedgehog Company en vastgesteld in de (LCA). Hierbij is op basis van 26 impactcategorieën een  duurzaamheidscijfer berekend. De LCA en data, opgenomen in de Nationale Milieudatabase, geeft architecten en ontwerpers de mogelijkheid om milieubewuste keuzes te maken in het ontwerp van een product of de verdere vormgeving. Met als doel de milieubelasting te minimaliseren. Dat belang wordt alsmaar groter nu de grenswaarde in 2025 waarschijnlijk al strenger wordt (van 0,8 naar 0,5). Door FAAY-wanden toe te passen wordt een zeer gunstige MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) mogelijk én maken gebouweigenaren goede kans op bijvoorbeeld de MIA\Vamil G6100 of D6101 subsidies. Daarnaast zorgt de lage MKI score ervoor dat er gebouwd kan worden conform de richtlijnen van BREEAM en LEED.

“Voor Nederland bepalen we de milieuschaduwkosten middels een MKI-score, die vermeld wordt in de Nationale MilieuDatabase. Daarin zijn we een Categorie 1 product en doen we het dus beter dan het branchegemiddelde. Dat wordt steeds belangrijker, onder meer door de verplichte berekening van de Milieu Prestatie Gebouwen.”  Johan Mellegers – Developer Sustainable Products bij Faay

meest duurzame wand

De eerste circulaire scheidingswand ter wereld

FAAY Vianen is de eerste wandproducent ter wereld met een terugnamegarantie voor de circulaire (vlas)kern wand. De gipsbeplating en vlaskern worden bij terugname gescheiden waarbij de gipsplaat wordt hergebruikt voor onder andere nieuwe gipsplaten. Het vrijkomende vlas wordt verpulvert en hergebruikt om er spaanplaat van te laten maken. Op lange termijn wil Faay het ingezamelde vlas zelf gaan hergebruiken voor nieuwe vlaswanden.

Over Faay Vianen B.V.

FAAY is een zelfstandig Nederlands familiebedrijf en produceert al ruim 50 jaar milieuvriendelijke wanden met uitstekende bouwfysische eigenschappen. Wij hechten veel waarde aan duurzaamheid. Voor onze producten én ons productieproces. Onze wanden bestaan uit bio-based materiaal. De wandpanelen hebben een kern van vlasscheven met aan weerszijden een toplaag van gipskarton. Met onze wanden willen we bijdragen aan een gezond en fris binnenklimaat en een comfortabele en prettige werk-en leefomgeving creëren. Deze worden ontwikkeld en geproduceerd in de eigen fabriek in Vianen. De producten zijn beroemd om de brand- en geluidwerende eigenschappen, de mogelijkheid tot snelle montage en het milieuvriendelijke karakter. Wereldwijd!

Faay Vianen B.V.
www.faay.nl