Fijn Wonen hoogbouwtoren

Artikel delen

Op het Suikerterrein in Groningen wordt na de bouwvak gestart met de voorbereidende bouwwerkzaamheden voor de assemblage van een unieke toren uit het Fijn Wonen-assortiment. Het betreft een toren van zeven lagen en is de eerste hoogbouwtoren die in de nieuwe woningfabriek in Heerenveen wordt geproduceerd. Daarmee is het project een primeur voor Fijn Wonen.

woontoren

Het ontwerp van de toren is gemaakt door architectenbureau De Zwarte Hond. Het gebouw laat een enorme diversiteit in de architectuurmogelijkheden zien. De toren bestaat uit diverse patronen, gevelstenen en kleuren. Menso Oosting, directeur Fijn Wonen: “Eigenlijk bouwen we een toren die niet bestaat, omdat een dergelijk ontwerp in de reguliere praktijk niet voorkomt. Vanaf welke kant je ook kijkt, de toren ziet er elke keer anders uit. Met dit ontwerp laten we de veelzijdigheid van het Fijn Wonenassortiment zien, met als resultaat een spraakmakend gebouw dat bewijst dat woningen en appartementen uit een fabriek mooi en geen eenheidsworst zijn.”

Betaalbaar wonen voor iedereen

De woontoren is zeven bouwlagen hoog, bevat 47 appartementen en wordt geplaatst op het Suikerterrein in Groningen. De appartementen worden ingezet als kantoorruimtes en werkplekken waar bedrijven en startups zich kunnen vestigen. “Het is voor ons een mooi project waarin we onder andere invulling geven aan het tekort aan betaalbare werkplekken in Groningen. De toren is daarnaast een prachtig schaalbaar resultaat, wat laat zien hoe van prototype naar grootschalig produceren van unieke woningen, gebouwen, wijken en buurten gaan. Grootschalige productie is noodzakelijk om corporaties, beleggers, gemeenten en projectontwikkelaars te helpen bij te dragen aan de oplossing voor het woningtekort in ons land”, aldus Oosting.

woontoren

De oplevering van de toren staat gepland in het voorjaar van 2023. Naast de toren worden er tevens achtnieuwe woningen met diverse architectuurstijlen gerealiseerd. Eén van de woningen en een appartement worden ingericht als modelwoning, die laat zien hoe betaalbaar wonen in een groene omgeving binnen handbereik is.

Suikerterrein

Fijn Wonen experimenteert tot 2030 op het voormalige Suikerunieterrein in Groningen. In 2019 werd de pop-up wijk De Loskade geopend, waar veertien woningen en 32 studio’s zijn gerealiseerd. Het terrein wordt vanaf komend jaar uitgebreid met een hoogbouwtoren en acht nieuwe woningen met diverse architectuur- en stedenbouwstijlen.

Het woonproduct Fijn Wonen is één van de woonoplossingen van Van Wijnen, waarmee wordt ingespeeld op de woningnood en er betaalbare, mooie en duurzame woningen worden gerealiseerd. Ze komen rechtstreeks uit de woningfabriek en kennen een korte bouwtijd.