Project in beeld

Actueel
Artikel delen

Hoe werden isolatie uitdagingen opgelost in eerste driehoekige woontoren Rotterdam?

De aanvoer en verwerking van 9.000 m2 Rockvent isolatieplaten voor de gevel van de 110 meter hoge woontoren CasaNova in het centrum van Rotterdam was al een zware opgave. Laat staan als de isolatiedikte per etage (35 verdiepingen in totaal) en gevelzijde verschillend zijn. In de engineering en uitvoeringsfase heeft Bakker Natuursteen veel denkwerk en handenarbeid verricht om tot het gewenste resultaat te komen. ROCKWOOL heeft met raad en daad bijgestaan bij de isolatiewerkzaamheden.

De 110 meter hoge woontoren CasaNova in het centrum van RotterdamDe eerste driehoekige woontoren in Rotterdam. Daarmee zet CasaNova de toon in de toch al imposante Rotterdamse skyline. CasaNova, dat eind 2023 werd opgeleverd, vormt een sculpturaal ensemble met de naburige woontoren The Muse. Beide hoogbouwprojecten zijn ontworpen door Barcode Architects en delen veel gemeenschappelijke ruimtes, waaronder een indrukwekkende daktuin van maar liefst 1.600 m2 (!). De alzijdige woontoren CasaNova met 110 appartementen en zes penthouses geeft een nieuwe impuls aan het Wijnhavengebied tussen de Oude Haven en de Markthal.

Verschillende maten en vormen

“Het complex bestaat uit drie delen”, beschrijft projectleider André Brinkers van Bakker Natuursteen die verantwoordelijk is voor het ontwerp, de engineering en montage van de natuursteen gevelbekleding. “Een laagbouw en een toren met daartussen een soort taille die van smal naar breed oploopt. De gevel heeft daar een schuin verloop van circa zes meter. Het ontwerp van die taille was zeker een uitdaging. Geen enkel paneel is hetzelfde qua vorm en maatvoering en moest één voor één worden uitgewerkt.” Dat laatste geldt ook voor de panelen voor de driehoekige balkons in de laagbouw.

Foto van de diverse maten isolatie

Diverse isolatiediktes

Het verspringende gevelverloop had consequenties voor de gevelisolatie tussen de panelen en de gevel. De diktes variëren van 80 tot 220 mm. en dat resulteerde uiteindelijk in een Rc-waarde van 4,5  m2K/W waarmee wordt voldaan aan het Bouwbesluit. In het keuzeproces moest de aannemer dus rekening houden met een flexibel isolatiemateriaal. Een hardschuim plaat viel daardoor al in vroegtijdig stadium af.

“Er is een veelvoud aan diktes toegepast. Mede om deze reden is de keuze op ROCKWOOL gevelisolatie gevallen. De Rockvent isolatieplaten konden we makkelijk schuin snijden met een speciaal isolatiemes. Een ander voordeel van deze isolatie is dat het materiaal makkelijk naadloos rondom muurankers is te verwerken.”

Vanwege de verschillende isolatiediktes per verdieping en gevelzijde heeft André vooraf een rapportage met verschillende diktematen naar ROCKWOOL verstuurd, vergezeld met een leveringsschema. “Immers, we waren midden in de stad aan het werk en opslagruimte was er nauwelijks. ROCKWOOL kon hier geen volle trailers met isolatie aanvoeren. Bij een van onze Nederlandse transporteurs hebben we zowel de kratten met natuursteen panelen en de isolatie tijdelijk opgeslagen en volgens planning afgeroepen. Dat heeft behoorlijk goed gewerkt.”

ROCKWOOL heeft goed met ons meegedacht in het engineering- en montageproces.” Projectleider André Brinkers van Bakker Natuursteen

Volgens Brinkers heeft ROCKWOOL voor dit project zowel Rockvent Base black als Rockvent Solid geadviseerd. Beide zijn flexibele en waterafstotende steenwolplaten voor thermische èn akoestische isolatie. Zeker voor appartementenbouw is dit type isolatie belangrijk voor het wooncomfort. Zowel de lichtere Rockvent Base black als de stevigere Rockvent Solid  isolatieplaat voldoen aan de hoogste Euro-brandklasse A1; dat betekent dat bij een brand het isolatiemateriaal niet bijdraagt aan een brand en als niet-brandbaar wordt betiteld.

Via hefsteigers langs de gevel is de isolatie op de gevel bevestigd Via hefsteigers langs de gevel is de isolatie op de gevel bevestigd en vervolgens zijn de natuursteen gevelpanelen met ankers gemonteerd. Deze steigers zorgden voor voldoende werkruimte voor de verwerkers, want ter plekke moest nog veel isolatiemateriaal worden gesneden om het geheel passend te maken. André tot besluit: “De montage van de natuursteen gevel heeft ongeveer een jaar geduurd en we zijn circa twee jaar met het ontwerp en engineering bezig geweest.”

Lees hier meer over Rockvent Base black
Lees hier meer over Rockvent Solid

ROCKWOOL
rockwool.nl

BouwTotaal