Gewapend cellenbeton als alternatief voor staalbouw

Artikel delen

Een nieuw bedrijfsverzamelgebouw in Amstelveen is volledig opgetrokken in Hebel Construct. Bouwbedrijf Kroese koos voor dit bouwsysteem als alternatief voor de staalconstructie van het oorspronkelijke ontwerp. Met Hebel Construct kon Kroese snel bouwen met minder manuren en een gebouw realiseren met een prettig en comfortabel binnenklimaat.

Hebel Construct is een prefab bouwsysteem van gewapend cellenbeton. Daarmee kan het gehele casco in één materiaal worden opgetrokken, zowel dragende en niet-dragende wanden als vloeren en daken. Cellenbeton heeft een hoge brandweerstand en is thermisch isolerend. Ook heeft het vochtregulerende eigenschappen en is het akoestisch dempend.

Onbrandbaar

Voor Bouwbedrijf Kroese waren al die eigenschappen van belang. In het oorspronkelijke ontwerp had het bedrijf vele manuren moeten steken in het brandwerend aftimmeren van de staalconstructie. Hebel cellenbeton is een onbrandbaar en brandwerend bouwmateriaal conform NEN-EN 1501-1 (Euroklasse A1). Het materiaal behoudt bij brand zijn constructieve eigenschappen en is minimaal 360 minuten brandwerend. Dat is zes maal langer dan het Bouwbesluit eist. “Het scheelt honderden manuren werk”, stelt Bert den Hartog van Kroese BV.

Bedrijfsverzamelgebouw

Binnenklimaat

Daarnaast wist het bedrijf uit eigen ervaring hoe gunstig Hebel Construct is voor de beleving van het binnenklimaat, door zijn isolerende, vochtregulerende en akoestische eigenschappen. “Bedrijfsunits van cellenbeton hebben een gelijkmatig binnenklimaat: koel in de zomer en behaaglijk in de winter. Dat is aantrekkelijk voor huurders.” Kroese BV wist de opdrachtgever dan ook snel te overtuigen om de overstap naar Hebel Construct te maken.

Tien weken

Met Hebel Construct nam fabrikant en leverancier Xella de bouwer veel werk uit handen. Xella leverde niet alleen de materialen, maar nam ook het teken- en rekenwerk voor zijn rekening en verzorgde de montage van de wand-, dak- en vloerplaten. Na tien weken bouwen leverde Construction Services het complex casco op en kon Kroese BV beginnen aan de afbouw.

18 units

In dit verzamelbouw in Amstelveen zijn 18 units gerealiseerd van tien meter breedte met dieptes variërend tot bijna 20 meter. Xella merkt dat Hebel Construct voor dergelijke gebouwen steeds vaker wordt gekozen. Bedrijfsverzamelgebouwen zijn zeer in trek, bijvoorbeeld om materiaal in op te slaan, een werkbusje in te stallen of gewoon als werkplaats. Het zijn daardoor inmiddels interessante objecten geworden voor projectontwikkelaars en investeerder. Ook verzekeraars zijn gecharmeerd van cellenbeton. Zij stellen in toenemende mate eisen aan brandwerendheid en zien Hebel cellenbeton als een prima alternatief.

Gebouw met kwaliteit

Den Hartog van Kroese BV noemt het gerealiseerde bedrijfsgebouw een ‘gebouw met kwaliteit’. Hij is zeer te spreken over Hebel Construct als bouwoplossing. “Het complex oogt en voelt gewoon heel stevig en sterk, zeker als ik vergelijk met een constructie van staalbouw. Nu hebben we robuuste vloeren en plafonds, die je kunt afwerken hoe je wilt. Ook de opdrachtgever is erg enthousiast.”

Eén- en tweelaagse gebouwen

Hebel prefab cellenbeton bouwdelen hebben een lengte van maximaal 6,75 meter. De elementen worden voor de wanden horizontaal toegepast. Als de wandlengte meer is dan 6,75 meter, worden de elementen in verband gelegd. Behalve bij grote sparingen zijn er in de wand geen aanvullende draagmaterialen nodig, maar is het cellenbeton de drager. Het is daarmee vooral geschikt voor één- en tweelaagse gebouwen.

Afwerking

Aan de buitenzijde kan Hebel cellenbeton worden afgewerkt met elk gewenst materiaal, van metselwerk tot en met beplating. Aan de binnenzijde heeft het cellenbeton in principe geen verdere afwerking nodig. De grote platen zijn voorzien van een vellingnaad, zodat het aanzicht altijd netjes is. Uiteraard is het aanbrengen van een muurverf of stucwerk of beplating mogelijk als dat gewenst is.

Xella
www.xella.nl