Lezerstest

Producten
Artikel delen

Koersvast keramische platen en grootformaat tegels zagen

Enkele jaren geleden heeft RUBI voor het snijden van grootformaat tegels het Slimcutter Systeem op de markt gebracht. Hierbij kun je met behulp van een paar geleiderails en een handsnijapparaat heel eenvoudig grootformaat tegels bewerken. Bij het bewerken van onder meer hele dikke tegels, dan wel het bewerken van keramiek met een enorme inwendige spanning, moet uiteindelijk toch met een diamantzaag worden gewerkt. Dré Latiers ging aan de slag met de TC-125 diamantzaag met geleiders en is zeer enthousiast.

Tekst: Frank de Groot
Beeld: RUBI / Dré Latiers

Diamantzaag

TC-125 diamantzaag.

Hij is de vierde generatie die aan het roer heeft gestaan van het ooit befaamde natuursteenbedrijf Aug. Latiers in Belfeld. “We waren erg sterk in grafstenen, maar later kwam ook de bouw erbij”, aldus Dré Latiers. Helaas moest het familiebedrijf in 2003 de deuren sluiten door gewijzigde marktomstandigheden. Maar in die tijd heeft Dré veel ervaring opgedaan met kleine en grote cirkelzagen, tot wel een diameter van 3,5 meter. Inmiddels is hij nog steeds in de bouw werkzaam: hij werkt al lange tijd bij de afdeling verkoop/calculatie vloeren van Geelen Beton.

Voor de verbouwing van zijn badkamer was Dré via Google op zoek naar een goede zaag. “Er moesten namelijk groot formaat tegels worden gezaagd van in eerste instantie 75 x 150 cm. Die had ik bij Tegel Outlet Tienray in een showroom opstelling gezien. Maar een zaag hiervoor is niet te huur bij verhuur bedrijven. Daarnaast is het soms nog de vraag hoe recht je dan nog zaagt over de lengte. Dan heb je een professionelere machine nodig en die is weer niet te huur.”

Op een gegeven moment kwam Dré op internet RUBI tegen. Jaap Westhof, Servicemanager RUBI Benelux, adviseerde hem na een telefonisch contact de TC-125 met geleide systeem. “Nou wilde het toeval dat Tegel Outlet Tienray – met een vakkundig team –  waar ik mijn tegels en alle sanitair wilde bestellen, ook RUBI gereedschap levert. Ik ben toen wel naar een 45 x 90 cm tegel gegaan, puur alleen om het plaatsen. Ik heb tevens die zaag daar besteld, met geleidestangen. Om het compleet te maken koos ik ook voor een diamant borenset voor de gaten. Dat werkt perfect!”

Badkamer

Dré Latiers verbouwde zijn badkamer. Daarbij kwam de TC-125 goed van pas!

TC-125 kit

Voor het snijden van keramische platen (slabs) groter dan 300 cm x 100 cm en met diktes van 3 tot 10 mm is het Slimcutter Systeem van RUBI nog steeds ideaal. Eerst wordt een SLIM geleiderail samengesteld uit geleiderails van 1,10 meter. Deze zijn onderling eenvoudig te koppelen. Vervolgens wordt de samengestelde geleiderail met twee daaraan te koppelen zuignappen gefixeerd op het tegeloppervlak. Hierna wordt met een hardstalen snijwiel een snijlijn gemaakt, langs de geleider. Tot slot wordt een SLIM Breker gebruikt om aan de kopse zijden de tegel op de snijlijn te breken.

Bij het uithalen van hoeken of het bewerken van hele dikke tegels (boven de 15 tot 20 mm) moet uiteindelijk toch met een diamantzaag worden gewerkt. Dat geldt ook voor het bewerken van keramiek met een enorme inwendige spanning. Een goede keuze is dan de TC-125 elektrische handzaag (1250 W) met Slim System geleidingssysteem. De machine is geschikt voor Ø 125 of Ø 115 mm zaagbladen. Tevens is deze geschikt voor bladen met versterkte plaat, type TVA. De koolstofstalen glijplaat van de TC-125 is voorzien van radiaallagers van roestvrijstaal, met een zeer eenvoudig instelsysteem. “Hiermee werk je een stuk koersvaster, stabieler en veiliger, dan dat je werkt met een haakse slijper”, zegt Jaap Westhof.

Zaagkit

De TC-125 kit bevat alle elementen die nodig zijn om met een cirkelzaag keramische platen of andere grootformaat materialen te zagen.

“Ik weet ook wel dat sommigen onder ons kunnen lezen en schrijven met de haakse slijper. Maar de TC-125 heeft nog meer voordelen. De machine kan zowel met water als droog – in combinatie met een stofzuiger op locatie – gebruikt worden. Elk droogzaagblad mag overigens wel met water gekoeld worden!”, aldus Jaap.

Veelzijdig

Keramische plaat

Dré Latiers wilde geen sierlijsten in de badkamer, dus werden de tegels onder 45° afgezaagd.

Bij rechte zaagsneden is de machine geschikt voor dikten van 20 en 25 mm. De TC-125 kan ook in verstek gezet worden (0° tot 45°) om zo nodig jollykanten (afgeschuinde kanten) te zagen bij tegelranden met een dikte van 14 tot 18 mm. Dré noemt dat ook als belangrijk voordeel: “Ik heb de tegels onder verstek gezaagd. Maar je moet de hoeken nog gewoon met een kleine haakse slijper met een Rubi CPA zaagblad – dat is een zaagblad met een volle diamant ring- afwerken. Verder moet je een ruime millimeter van de kant afblijven, anders kan deze afbrokkelen.”

Keramische plaatVoordeel is volgens Dré ook dat je geen grote bus nodig voor het vervoer. “Het past achter in de auto en je kunt ook heel eenvoudig deze set alleen op locatie opbouwen en gebruiken. Mijn schoonbroer vroeg me nog of ik deze machine na deze klus weer ging verkopen, maar dat doe ik niet meer! Het toilet moet nog en er volgen zeker nog andere klussen.”

 

Kennis van zagen

De natuursteenspecialist is samenvattend erg tevreden met de TC-125. “Alleen moet je de zuignappen bij een tegel met ruwer oppervlak wel even nat maken en goed aanduwen, ander zuigt die niet goed vacuüm. Het rubber is namelijk wat stugger, om een goed vacuüm te krijgen. Helpt dit niet, dan zitten er nog twee lijmklemmen bij om de geleiderails te fixeren. Maar verder kan ik geen nadelen noemen.”

Dré besluit met de opmerking dat de zaagmachine voor professionals een uitkomst is: “Als je twee linkerhanden hebt, kun je ook met deze machine niet mooi zagen. Enige kennis is gewoon nodig. De machine werd geleverd met TCR-125 SUPERPRO diamantzaagblad. Daar staat een pijl op voor de juiste montage, daar letten veel gebruikers niet eens op. Laat de zaag ook het werk doen en ga niet zelf duwen, anders breekt die uit. Als je twijfelt, vraag dan advies bij RUBI. Pas bij een juist gebruik haal je alle voordelen eruit!”

Rubi
www.rubi.com/

 

BouwTotaal