“Duurzaamheid is toch vanzelfsprekend”

Artikel delen

Circulariteit. Akoestiek. Prettig werken. Zomaar drie principes die voor Wanpla Kampen BV, leverancier van innovatieve wand- en plafondsystemen, grote betekenis hebben. “Een facelift voor het huidige interieur, een bestaand gebouw een andere bestemming geven, of een nieuw pand laten inrichten: wij denken in alles graag met de klant mee”, vertelt mede-eigenaar – en New Builder – Klaas Klompenmaker.

Tekst: Marion van Sermondt en Alex de Jong

Kantoorruimte

Foto: Sterker in Beeld.

“We zijn een echt familiebedrijf. Samen met mijn zus Grietje en broer Jan vormen we de directie. Ook mijn zoon Jan werkt inmiddels in het bedrijf. Het is fijn om met familie samen te werken. Maar we zien diezelfde sfeer ook terug in onze relaties; met de meeste klanten en leveranciers werken we al jarenlang samen. Dat zegt ook wel wat over ons bedrijf en hoe we werken.”

Sterk door samenwerking

De Wanpla Holding bestaat uit Wanpla Kampen (monteren en leveren van wanden, plafonds en projectverlichting); Wanpla Productie (produceren van gipsplaten met vinyl) en Sypla International BV (productie, engineering en levering van aluminium systeemwanden en Clean Room wand- en plafondsystemen). Klaas vervolgt: “Wanpla werkt desgewenst met een bestek of met het plan van een architect, maar denkt net zo makkelijk met de klant mee om samen de juiste werkomgeving te creëren. We bieden op deze manier een totaalpakket voor de inrichting van zorginstellingen, scholen, overheidsgebouwen, kantoren en meer.”

Het liefst bezoekt hij de klanten op locatie. “Op die manier kan ik meekijken en meedenken en vooral eerlijk verkopen. Dat betekent de klant bieden wat ze nodig hebben en niet wat je op voorraad hebt liggen en zelf graag wilt verkopen. Maar denk ook aan akoestische mogelijkheden of extra eisen die aan een pand worden gesteld. Is het pand blijvend of wil je op den duur de indeling aanpassen? Of ga je nog een keer verhuizen en neem je dan je wanden mee? Daarnaast bieden we advies op het gebied van akoestiek en binnenklimaat.”

Ruimte met stoelen en ronde tafels.

Foto: Sterker in Beeld.

Circulair & duurzaam

De systemen van WANPLA zijn modulair en makkelijk te demonteren met een speciaal kliksysteem. Vanuit beginsel dus al circulair! Op deze manier kan de indeling van een kantoorpand aan de veranderende eisen des tijds én aan de wensen van de klant worden aangepast. “Circulariteit en duurzaamheid wordt bij alles wat we doen steeds belangrijker. Waar mogelijk wordt bestaand materiaal hergebruikt. Soms voorzien van een nieuwe afwerking, waardoor het weer zo goed als nieuw is en het weer jaren mee kan.”

Eigen duurzame verlichting

Een bijzonder onderdeel binnen het assortiment is de ‘eigen’ verlichtingslijn. Samen met de Firma Ledtotaal werd de energiezuinige Ledverlichting HoriZon ontworpen. “Dit zijn modulaire armaturen die ook in bestaande plafondpanelen kunnen worden toegepast”, vertelt Klaas. “De verlichting is duurzaam én energiebesparend. Bovendien zorgt dit armatuur ervoor dat de werkplek goed verlicht wordt. Het resultaat: we bieden eenzelfde (of betere) kwaliteit verlichting, desgewenst toepasbaar in bestaande plafonds, dus je bespaart aanmerkelijk op het energieverbruik, transportkosten en afvalstroom. Dat is duurzaamheid ten top. Wat wil je nog meer?!”

Kantoorruimte omringd door glazen wanden

Foto: Sterker in Beeld.

Duurzaamheid geïntegreerd

Het is duidelijk: binnen WANPLA is duurzaamheid een vanzelfsprekend onderdeel van het bedrijf. “Onze panelen worden gemaakt van deels gerecycled materiaal. Maar we kijken ook naar de afvalstromen. Afval is geen afval meer, maar een grondstof.”

Intern is Wanpla enige tijd geleden begonnen met het vervangen van de bestaande tl-verlichting door LED en werd er voor de kantoren extra zonwering aangebracht. “Dat scheelt 5-8 graden op de binnentemperatuur. Winst op de energiekosten, winst voor het klimaat én winst voor een goed werkklimaat.”

The New Builders

Portret

Klaas Klompenmaker: “Ik krijg energie van The New Builders. Ik zie vooral meerwaarde in het feit dat we van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren.” Foto: Marjan van Houwelingen.

En waarom sloot hij zich aan bij The New Builders? “Ik krijg energie van The New Builders. Het gaat me niet om de zakelijke kant, zo ben ik nooit geweest. Ik zie vooral meerwaarde in het feit dat we van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren. Ik ben enorm leergierig en ik geniet ervan om bij elkaar mee te kunnen kijken. New Builders zijn gedreven mensen, met een missie en een passie voor hun vak. Prachtig is dat. Ik kom hier echt om samen onze kennis te delen.”

Want samenwerking staat voor Klaas voorop. Met de klanten, met andere leveranciers, met collega’s. Niet alleen op papier, maar het liefst ook binnen hun eigen pand. “Je kan niet alles zelf doen, daarom werken we graag samen met vaste bouwpartners. Mijn wens is daarbij om ons pand verder uit te breiden en zo de ruimte te delen met meerdere bedrijven. Dan bied je je klanten een breed pakket op één locatie.” Op dit moment werken ze op die manier al nauw samen met Ledtotaal, huisleverancier van lichtoplossingen, die Wanpla haar klanten als onderdeel van een integraal systeem aanbiedt. “Voor de toekomst zie ik zeker meer mogelijkheden. Samen kom je gewoon een heel stuk verder. En je hebt je klant meer te bieden.”

BouwTotaal is in de persoon van hoofdredacteur Frank de Groot ook New Builder.