Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

Gordingloos bouwen

Het tekort aan mankracht op de bouw is een oplopend probleem. Een mogelijke oplossing is toenemende prefabricage van het bouwproces. Traditionele prefab-concepten zijn echter vrij kostbaar, ingewikkeld en vergen veel voorbereidingstijd. De tijdswinst zit vooral in het snel in elkaar zetten op de bouwplaats. Maar er is nauwelijks marge voor eventuele fouten, wat het bouwproces weinig flexibel maakt. IsoBouw toonde op de vakbeurs PREFAB het nieuwe prefab-concept SlimFixXT Max.

Scharnierende dakelement

Een scharnierende prefab dakelement op maat. Dat is de projectspecifiek op maat gemaakte SlimFixXT Max die op PREFAB te zien was. Deze bevat dragende constructieve tengels (44 x 69 mm) en een scharnierende verbinding in de nok. Hierdoor wordt een onderconstructie, zoals nok- en tussengordingen, overbodig. Dat werkt sneller en geeft meer woonruimte.

Indien van toepassing worden knieschot, muurplaat en F-ankers direct meegeleverd. De elementen zijn voorzien van een hijsvoorziening, voorgeboorde bevestigingsgaten en vaste aanslagen voor het plaatsen van de elementen op de muurplaat en het bevestigen van het knieschot. Bovendien zijn de elementen afgewerkt met een esthetische witte binnenzijde. Dit dakelement ontzorgt hierdoor en is snel te monteren.

Prefab dakelement

Meer flexibiliteit

scharnierende prefab dakelement SlimFixXT Max biedt volgens IsoBouw het gemak van traditionele prefab met de flexibiliteit van dakelementen. En dat begint volgens de leverancier al bij de levertijd. Deze is beduidend korter dan bij prefabkappen. Veel producteigenschappen vereenvoudigen de werkzaamheden, zoals de 44 mm hoge tengels. Hierdoor is het mogelijk om met standaard latten aan te sluiten, voor bijvoorbeeld de realisatie van een bakgoot. Een ander voorbeeld is de opname van twee constructieve ribben in het element aan de gootzijde. Deze verhogen de afwerkingsmogelijkheden. Op aanvraag kunnen de tengels verlengd worden met een overstek van 50 cm.

Dakramen kunnen direct, of op een later moment, worden geplaatst zonder extra onderconstructie. Daarnaast kan de pannenkeuze tot het laatste moment worden bepaald door het ontbreken van de panlatten. Voor nog meer gemak kunnen de elementen fabrieksmatig worden uitgevoerd met een  kopgeveloverstek-voorziening, boei- of gootverjonging of dakraam- en dakkapelsparingen.

Installatie scharnierende prefab dakelement

Maximale luchtdichting

Bij de dakelementen zitten op meerdere plekken voorzieningen om een compleet luchtdichte dakconstructie te realiseren. Zo zitten er extra groeven in de randafwerking voor een perfecte luchtdichting met flexibel blijvende PU-schuim. Aan de binnenzijde worden de naden afgedicht met behulp van luchtdichte naadprofielen.

kopgeveloverstek

Voor nog meer gemak kunnen de elementen fabrieksmatig worden uitgevoerd met een kopgeveloverstek-voorziening, boei- of gootverjonging of dakraam- en dakkapelsparingen.

Milieuwinst

Het dakelement biedt ook veel milieuwinst. Het betreft een luchtdichte dakkap met een hoge isolatiewaarde. Isolatiekern is van airpop (EPS), voor 98% bestaande uit lucht. Er wordt gebruik gemaakt van PFEC gecertificeerd hout/beplating. De elementen hebben verder DUBOkeur en door het leveren van maatwerk is er geen bouwafval en geen afvoer van restmaterialen. Tot slot zijn de dakelementen herbruikbaar of 100% recyclebaar.

knieschotten

Ook knieschotten kunnen worden meegeleverd.

Technische specificaties

  • Breedte: 1.020 mm.
  • Lengte: op specificatie van 2.000 t/m 7.500 mm.
  • Brandreactieklasse: C-s2, d0.
  • Bovenplaat: houtspaanplaat in 8 mm conform EN 312 met oranje cachering en handige maatstrepen en voorgeboorde bevestigingsgaten, met drie constructieve houten tengels, afm. 44 x 69 mm.
  • Isolatiekern: EPSHR-SE, met vier geïntegreerde houten ribben, afm. 44 x 69 mm.
  • Onderplaat: houtspaanplaat in 8 mm conform EN 312 met witte zichtzijde, voorzien van een glasvezel versterkt Xire® schild (Xire® technology).
  • Randafwerking: constructieve houten ribben aan de langszijde en twee constructieve houten ribben aan de gootzijde.
  • Nok: scharnierkoppeling van twee dakelementen.
  • Levering inclusief: knieschot (indien nodig), muurplaat en F-ankers (tot een muurplaathoogte van maximaal 275 mm), luchtdichte naadprofielen en hijsvoorziening.

BouwTotaal