Invalcirkelzaag met 60 mm zaagdiepte en afkortrails

Artikel delen

Hij is al sinds 1980 een absolute topper onder de Festool gereedschappen; de invalcirkelzaag. De nieuwste versie is de TS 60 KEBQ-Plus. De zaagdiepte is toegenomen van 55 naar 60 mm en je kunt met behulp van afkortrails deze tool ook als afkortzaag gebruiken. Opvallend is verder dat de machine nog een netsnoer heeft. “Daar is nog steeds vraag naar. Een grote groep gebruikers vertrouwd nog steeds op de kracht van een gesnoerde versie”, zegt productmanager Danny Huijzer van Festool.

Tekst: Frank de Groot
Beeld: Festool

De zaag gaat zelfs bij massief eiken als een mes door de boter.

“Een brandwerende deur met een brandwerendheid van 60 minuten heeft tegenwoordig een dikte van 40 of 54 mm. Die dikke versie is al niet goed meer te zagen met de TS 55, die een zaagdiepte heeft van 55 mm. Met de TS 60 kan dat wel, omdat de zaagdiepte hiervan 60 mm is”, aldus Danny Huijzer. “Zelfs bij versteksneden van 45° kunnen materialen tot 40 mm met de geleiderail gezaagd worden.”

De nieuwe zaag is uitgerust met de bekende KickbackStop. Dat wil zeggen dat de machine onmiddellijk stopt wanneer deze onbedoeld en onverwacht vastslaat of de machine uit zijn positie gaat of verdraaid. Dit vermindert letselrisico’s door een terugslag tijdens het zagen of bij het invallen in het werkstuk. Geheel zonder uitwisseling of extra kosten is de zaag na activering van de beveiliging direct weer gereed voor gebruik. Er is ook keuze om de KickbackStop uit te schakelen, bijvoorbeeld voor werkzaamheden zonder geleiderail op oneffen materiaal. Het voordeel: bij het volgende inschakelen van de zaag is de KickbackStop automatisch weer actief.

Zeer krachtig

“De zaag gaat zelfs bij massief eiken als een mes door de boter”, aldus Danny. “Door de koolborstelloze EC-TEC-motor is de TS 60 K praktisch onderhoudsvrij en extreem krachtig. De hoogtoerige motor met maximaal 6.800 toeren/min zorgt in combinatie met de dunzagende zaagbladen voor een snelle voortgang van het werk bij een geringe krachtsinspanning.”

Handig is dat de machine in combinatie met de afkortrail FSK ook is te gebruiken voor het afkorten, zoals parket, latten en planken. Onder verstek zagen kan ook: verstekhoeken van -1° tot 47° zijn mogelijk, waarbij bij herhalingswerkzaamheden de gewenste verstrekhoek exact hetzelfde blijft. Tot slot zorgt een precieze diepte-instelling ervoor dat er ook bijvoorbeeld inkepingen of halfhoutse verbindingen gemaakt kunnen worden.

Handig in gebruik

Volgens Danny is de machine erg handig in gebruik: “Neem het FastFix-systeem. De FastFix-hendel maakt het wisselen van het zaagblad heel eenvoudig. Daarbij is de constructie van de machine zo doordacht, dat deze volledig vlak op de zijkant neergelegd kan worden. Dat vereenvoudigt de zaagbladwisseling. We merken vaak dat als de zaagbladwisseling meer inspanning vraagt, men eerder geneigd is het zaagblad te laten zitten. Dan zagen ze zelfs aluminium met een zaagblad voor hout. Dat geeft extra slijtage en geeft ook geen optimaal zaagresultaat. Verder zorgt dit voor gevaarlijke situaties.”

Handig is dat de machine in combinatie met de afkortrail FSK ook is te gebruiken voor het afkorten, zoals parket, latten en planken.

De behuizing aan de andere zijde van de machine is ook volledig vlak, waardoor er bijvoorbeeld zeer dicht tegen een wand gewerkt kan worden. De minimale wandafstand van de zaagsnede is slechts 12 mm. Verder heeft de machine een verschuifbaar kijkvenster waardoor er goed zicht is op het zaagblad. Ook zorgen extra markeringen aan beide zijden voor het begin- en eindpunt, voor nauwkeurig zagen.

“Je kunt tevens een splinterblokje aan de machine klikken. Deze zorgt aan beide kanten voor splintervrij zagen. En weet je wat ook handig is? Er zit nu een haakje bij de aankoppeling van de afzuigslang voor stofvrij werken. Hierdoor ligt het netsnoer keurig naast de slang en heb je er veel minder last van. Overigens kun je bij afzuiging het kijkvenster neerlaten, zodat daar geen stof door naar buiten komt.”

Eenvoudig meenemen

De machine weegt slechts 5 kg en is uitgerust met een kabel van 4,00 meter lengte. De diameter van het zaagblad is 168 mm. Ook voor deze invalcirkelzaag geldt de drie jaar Festool Garantie all-inclusive. Eventuele reparaties zijn dus altijd gratis gedurende die drie jaar.

De FastFix-hendel maakt het wisselen van het zaagblad heel eenvoudig. Daarbij is de constructie van de machine zo doordacht, dat deze volledig vlak op de zijkant neergelegd kan worden.

Festool
www.festool.nl