Luchtdichte én dampremmende bouwplaat voor energiezuinig bouwen

Artikel delen

Een luchtdichte bouwschil is een van de belangrijkse peilers van energiezuinige woningen. Geen wonder dat er steeds meer vraag is naar nieuwe en betere methodes om luchtdicht te bouwen. De innovatieve spaanplaat VapourBlock biedt een antwoord: ze is zowel luchtdicht als dampremmend. Zo haal je als bouwer de strengste energienormen zonder folie te plaatsen.

bouwplaats

Energieneutrale woningen en passiefhuizen zijn in opmars. Ze besparen de bewoners niet alleen enorm veel energiekosten uit, maar dragen ook bij aan een duurzamere samenleving. Een essentieel onderdeel van een energiezuinige woning is de bouwschil. Bouw je met gewone spaanplaten of OSB, dan moet je nadien nog een luchtdichte en dampremmende folie plaatsen om de energienormen te halen en condensatie te vermijden.

Eén bouwplaat, twee functies

Die stap wordt nu overbodig met de VapourBlock bouwplaat: deze structurele spaanplaat is al behandeld met een luchtdichte en dampremmende coating. Dat scheelt de bouwer plaatsingskosten, risico op scheuren en niet-afgedekte overlappingen. Kortom: tijd en werk. Na plaatsing moet je enkel nog de plaatranden aftapen met een luchtdichte tape.

De VapourBlock is een upgrade van de Durelis houtbouwplaat, die een luchtdichte en dampremmende coating kreeg. Ideaal voor bijna-energieneutrale (BEN) of passiefwoningen.

Tot drie keer luchtdichter

VapourBlock-platen bestaan uit drie lagen. De binnenste laag is gemaakt van grove houtspaanders uit gerecycleerd hout en zorgt voor sterkte en stijfheid. De buitenste laag aan beide kanten bevat kleine spaanders. Deze dichte, effen structuur is op zich al twee tot drie keer luchtdichter dan een traditionele bouwplaat. De deklaag krijgt vervolgens een luchtdichte en dampremmende laklaag. Die zorgt voor een constante dampremmende Sd-waarde over de volledige oppervlakte van de plaat en een extreem hoge luchtdichtheid.

bouwplaats

Duurzaam bouwen

De multifunctionele spaanplaten verlagen het jaarlijks energieverbruik aanzienlijk. Daarmee verbeter je de energiescore van je bouwproject, spaar je kosten uit én verhoog je de waarde van de woning. Bovendien is de VapourBlock gemaakt van 100% herwonnen hout waarvan 90% recyclehout.

Innovatieve bouwplaat

Daarmee is de VapourBlock de ideale bouwplaat voor een dampopen en luchtdichte houtskeletbouw. De vraag naar deze gecombineerde functionaliteit neemt dan ook snel toe. De energetische eisen worden zodanig streng dat luchtdichte bouwplaten noodzakelijk zijn. Een bouwplaat met dampremmende én luchtdichte kenmerken zonder aparte foliën is een nieuwe stap voorwaarts, en maakt energieneutraal bouwen nog gemakkelijker en vooral ook duurzamer.

Ontdek meer over de VapourBlock op www.unilinpanels.com/nl-be/bouw/structurele-bouwplaten

UNILIN Panels
www.unilinpanels.com