Xella is ook onderaannemer

Artikel delen

Samenwerking en partnership zijn mooie woorden, waar Xella in de praktijk echter ook daadwerkelijk aanvulling aan geeft. Xella is niet alleen productleverancier, maar ook engineer en adviseur en zelfs onderaannemer. Xella neemt zo de complete verantwoordelijkheid voor een bouwdeel over van de aannemer.

Twee bouwvakkers

‘Beter bouwen doen we sámen’ is de slogan van Xella. Met een accent op samen. Xella biedt een compleet gamma aan diensten waarmee een aannemer de volledige verantwoordelijkheid voor een deel van het bouwproces uit handen kan geven. Het bedrijf is er uniek in om niet alleen als productleverancier en -engineer op te treden maar ook de montage en uitvoering te verzorgen. Dit geldt zowel op het gebied van ruwbouw als afbouw.

Montage binnenwanden

Een praktisch voorbeeld daarvan is de montage van binnenwanden. De aannemer kan de tekeningen opsturen, waarna Xella zorgt voor de engineering van de wanden, voor de planning en logistiek en voor de montage. Het bedrijf staat daarbij ook borg voor aspecten als duurzaamheid en veiligheid. De aannemer heeft dus geen omkijken meer naar dit totale onderdeel en heeft met slechts één aanspreekpunt te maken. Xella kan dat doen voor zowel de producten van Silka kalkzandsteen als Hebel en Ytong cellenbeton.

Naast het leveren van producten levert Xella diensten als Advies & Engineering en Construction Services. Met Advies & Engineering zorgt het bedrijf voor optimale inzet van de producten, ondersteund door een digitaal proces. Dat leidt tot een sneller en efficiënter bouwproces, met minder faalkosten en materiaalverspilling.

Voor Construction Services zijn dagelijks pakweg 350 mensen aan de slag met de montage van Silka kalkzandsteen, Hebel en Ytong. Voor een deel zijn dit mensen die in dienst zijn bij Xella; voor een deel zijn dit ZZP’ers waar Xella mee samenwerkt. In alle gevallen draagt Xella de verantwoordelijkheid voor de planning, inzet, kwaliteit en veiligheid en dergelijke en kan het bedrijf dus ook volledige garanties afgeven.

Vier pijlers

De diensten Advies & Engineering en Construction Services combineert Xella met Innovatief vermogen en Duurzame Impact. Samen vormen ze de vier pijlers in het beleid en de visie van het bedrijf.

Die duurzame impact vertaalt zich onder meer in een milieuvriendelijk productieproces gemaakt en producten die volledig recyclebaar zijn en gemaakt zijn van natuurlijke en ruim voorradige grondstoffen. Ook wordt gewerkt aan innovaties op het gebied van circulaire producten en verpakkingen en afval-upcycling. De ambitie is om in 2030 de CO2-uitstoot van het bedrijf met 30% te hebben verminderd ten opzichte van 2019 en net zero te zijn in 2050.

Zijn innovatief vermogen laat Xella zien door continu bezig te zijn met het optimaliseren van de producten en processen. Dit doet het bedrijf onder andere met innovatieve bouwsystemen, prefab-oplossingen en digitale tools, die het ontwikkelt in het eigen technologie- en onderzoekscentrum in Duitsland. Met als doel het verhogen van de efficiency en duurzaamheid in de bouw en het ontzorgen van de aannemer.