High Tack montagekit: de voordelen en mogelijkheden

Artikel delen

High Tack kit is onmisbaar in de bouw en constructie. Een lijm met een zeer hoge aanvangshechting die ideaal is voor het direct vastlijmen van bouwmaterialen, zelfs als ze vochtig zijn. Waarom is High Tack lijm zo effectief om toe te passen? Hoe sterk is de montagekit? Wat is de droogtijd? En wat zijn nog meer handige tips en tricks? We bespreken ze in dit artikel.

High tack kit

De effectiviteit van High Tack

High Tack montagelijm is ontwikkeld om zwaardere objecten zonder ondersteuning te verlijmen en daar is het zeker geslaagd in. Het grote voordeel is dat je als vakman direct door kunt naar de volgende klus. Daarnaast heeft het als voordeel dat het op vrijwel alle bouwmaterialen toegepast kan worden, zoals:

  • Poreuze materialen
  • Niet-poreuze materialen
  • Kunststoffen
  • Metalen
  • Gipsplaten
  • Vochtige bouwmaterialen
  • etc.

Het materiaal is blijvend elastisch, waardoor het beweging kan opvangen. Het materiaal is overschilderbaar, weersbestendig en heeft een zeer hoge mechanische en eindsterkte.

De sterkte van High Tack

Hoe sterk High Tack kit is, verschilt per merk en type kit dat je gebruikt. Het is ook afhankelijk van factoren zoals de soort bouwmaterialen die je bevestigt, de manier van lijmen, de droogtijd en de kwaliteit van de kit. Zo is er kit op de markt die per 1 lineaire meter aangebrachte lijm 8 kg aan gewicht kan houden en wanneer je deze bovenhoofds (aan het plafond) verlijmt tot wel 30 kg per lineaire meter aangebrachte lijm kan houden. Raadpleeg de informatie op de verpakking voor de exacte sterkte van de kit.

De droogtijd van High Tack

De droogtijd is ook afhankelijk van verschillende factoren, zoals de fabrikant, maar ook de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid. De kit hardt uit door een reactie van vocht uit de lucht in combinatie met de omgevingstemperatuur. Is er sprake van een hele hoge luchtvochtigheid en een hoge temperatuur? Dan zal de kit snel uitharden. De droogtijd wordt ook aangegeven op de verpakking.

Verticaal aanbrengen

Het is aan te raden om de high tack lijm verticaal aan te brengen, zodat je een groot draagvlak creëert en het gewicht verticaal over de lijm te verdelen. Dit zorgt ervoor dat de lijm meer gewicht kan houden. Het zorgt daarnaast op een natuurlijk manier voor beluchting, zodat vocht de lijm niet kan aantasten.

Welke kit kiezen?

Er is veel keuze als het gaat om High Tack montagekit. Als het om kit gaat, wordt steeds vaker gekeken naar de milieuvriendelijkheid van kitten. Nu is High Tack kit al vrij van siliconen, isocyanaten, oplosmiddelen en zeer emissiearm. Kijk op basis van de sterkte, de droogtijd en de kwaliteit welke kit het beste past bij de bouwklus.

Zo weet je meer over het succes van High Tack montagekit en hoe dit goed toe te passen is door bouwbedrijven. Lees nog meer over producten en handige tools in de bouw.