Vastgoedbelegging kansen voor ervaren bouwers in 2023

Artikel delen

De huidige huizenmarkt in Nederland bevindt zich na meer dan een jaar nog steeds in een onstabiele positie. Wat voor de één een nachtmerrie is en voor de ander een droom. Onderverhuurders hebben op de moment de touwtjes in handen omdat ze in staat zijn relatief hoge huurprijzen te vragen. De huizenprijzen steken op dit moment nog boven het dak uit, maar verwachten wel te dalen in het komende jaar. Wat voor menig investeerders, klussers en bouwers gunstig uitpakt. Dat is namelijk dè periode om te investeren in een (nieuw) beleggingspand en zo een consistente lange-termijn inkomstenbron te kweken. 

huisInvesteren in vastgoed is steeds populairder aan het worden. De stijgende populariteit maakt het vak minder risicovol dan voorheen. Om een pand succesvol te kunnen onderverhuren is minder inhoudelijke dan praktische kennis nodig. Het investeren in een beleggingspand is voor een bouwer de perfecte manier om een tweede inkomstenbron op te bouwen.

De enige uitdaging ligt in het vinden van een goede vastgoed financiering. Vastgoed financieren kan op verschillende manieren. De twee meest bekende vormen zijn bankleningen en particuliere investeerders. De strikte criteria die zij hanteren voor potentiële kredietnemers maken het echter moeilijk om voor deze opties in aanmerking te komen. Vooral als ondernemer kan het moeilijk of onmogelijk zijn om financiering uit deze bronnen te krijgen.

Toch, is het hypotheek beleggingspand het meest voorkomend. Bij het beslissen welk soort hypothecaire lening geschikt is, is de hoeveelheid contant geld voor de aanbetaling een belangrijke factor. Een goede kredietwaardigheid en aanbetaling maken het makkelijker om goedgekeurd te worden voor een dergelijke lening. Hoe hoger de aanbetaling, des te lager het rente percentage.

Als beginnend vastgoedbelegger is het belangrijk om met een erkende en ervaren vastgoed financierder in zee te gaan. Investeren is erg volatile. Daarom is een partij waarmee snel en persoonlijk geschakeld kan worden belangrijk. Deze denkt in de meeste gevallen mee over het vinden van de juiste beleggingspanden-financiering. En voorzien hun hypotheeknemers met heldere en duidelijke hypotheekvoorwaarden. Dit voorkomt verrassingen en zorgt meestal ook voor een sneller beoordelingsproces.

Daarnaast, is het rentepercentage ook een belangrijke factor. De rente op woonleningen zal in de eerste maanden van het jaar 2023 dalen. Centrale banken moeten het monetaire beleid in deze periode namelijk meer aanscherpen. De bank voorspelt dat de Europese Centrale Bank (ECB)  de komende maanden de rente gaat verhogen naar 2 procent en deze daarna langer aanhoudt. De koers staat al enkele maanden op -0,5. Hogere rentetarieven vertragen de economische groei en vertragen de inflatie. Als dat gebeurt, zal de vastgoed hypotheekrente niet meer stijgen.

Dit maakt de komende jaar een gunstige periode om in vastgoed te investeren. Lage rentetarieven in combinatie met een groeiende vraag naar huurappartementen en commerciële ruimte maken dit een vruchtbare periode.

​​De prijs groei in de vier grootste steden is verwacht sneller te stijgen dan elders. De lokale woningmarkt reageert in deze gebieden namelijk vrij sterk op conjuncturele veranderingen. Met de kansen die beschikbaar zijn om een vastgoed investering te doen is het enige dat overblijft een bouwer die precies weet op welke manier de waarde van een aangekocht pand direct de lucht in kan schieten.