Dit zijn de laatste trends op het gebied van duurzaam bouwen

Artikel delen

In de bouwsector is duurzaamheid een steeds belangrijker thema geworden. Niet alleen doen bouwbedrijven er alles aan het milieu zo min mogelijk te belasten bij de realisatie van nieuwe woningen; veel opdrachtgevers stellen deze eis zelf ook. Zo wordt bij nieuwbouwwoningen standaard voor een moderne warmtepomp op elektra gekozen, kiest men voor HR-isolatieglas binnen deze woningen en worden ruimtes verwarmd met efficiënte vloerverwarming. Niet alleen binnen woningen houdt men rekening met duurzaamheid. Dat geldt ook voor de tuinen rondom woningen. Hier kiest men bijvoorbeeld vaker voor de combinatie van landelijke weidehekken met een groot gazon.

Groene gevel

De keuze voor een groot gazon of andere vormen van groen in de tuin levert verschillende voordelen op. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat het groen de warmte niet vasthoudt in de zomermaanden. Iets wat bestrating wel doet.

Industrieel architectonisch ontwerp populair

Los van de duurzaamheid van woningen, is de keuze voor een industrieel architectonisch ontwerp populair in de bouwsector. Bij een industrieel ontwerp wordt bewust voor een hoog plafond en grote open ruimtes gekozen. Vaak in combinatie met het gebruik van verschillende metalen elementen. Denk bijvoorbeeld aan een trapleuning met metalen buisklemmen en een stevige metalen buis daartussen. Deze industriële toevoegingen aan het ontwerp van een woning geven het pand karakter. Een unieke look!

Groen rondom grote appartementencomplexen

Niet alleen wordt bij tussen- en bijvoorbeeld hoekwoningen voor meer groen gekozen; datzelfde doet men bij de realisatie van grote flats met appartementen. Kijk bijvoorbeeld eens naar het recent gebouwde appartementencomplex in het centrum van Utrecht, waarvan de buitenzijde voorzien is van een groot aantal struiken en zelfs enkele bomen. Het gebruik van groen rondom zo’n appartementencomplex helpt hittestress binnen grote steden tegen te gaan. Daarbij kleurt het groen een vaak ietwat saaie flat. De verwachting is dat hier in de komende jaren steeds vaker voor wordt gekozen door opdrachtgevers.

Gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen

Een derde trend in de bouwsector is de bewuste keuze voor kwalitatief hoogwaardige materialen. Deze materialen kosten vaak op voorhand meer, maar gaan veel langer mee dan goedkopere alternatieven. Het maakt deze materialen duurzaam en draagt bij aan de onderhoudsvriendelijkheid van een opgeleverde woning. Veel van deze materialen worden op de eigen werkplaatsen van bouwbedrijven verwerkt; prefab bouwen is een trend die sterk aan populariteit wint. Het beperkt het aantal reisbewegingen van bouwers, wat de uitstoot van schadelijke stoffen terugdringt.