Duurzame en energiebewuste witte daken

Artikel delen

De behoefte aan een koel en aangenaam binnenklimaat is de afgelopen jaren door de steeds warmer wordende zomers groter geworden. In kantoren en andere bedrijfsgebouwen, maar ook in appartementencomplexen. Het dak van wooncomplexen en gebouwen kan een belangrijke bijdrage leveren. Zo bieden de witte daken van Derbigum bescherming tegen de zon laten ze zonnepanelen ook nog eens beter presteren.

Wit dak

Voor verkoelende witte daken biedt Derbigum twee bitumineuze dakbanen. Derbigum Aquatop Reflective White zorgt voor een zogeheten Cool Roof-effect (passieve koeling). Het zonlicht wordt door het dak weerkaatst, waardoor het gebouw minder opwarmt. Hierdoor hoeft de in het gebouw aanwezige ventilatie en airco minder belast te worden. De eigenaar kan zo dus eenvoudig op de kosten voor koeling besparen.

Voordeel voor zonnepanelen

De tweede dakbaan die Derbigum in het assortiment voor witte daken heeft, is de Derbicolor FR White. Ook een reflecterende bitumendakbaan, die soortgelijke voordelen biedt. Het verkleinen van de kans van opwarming in het gebouw door de reflectie van zonlicht.

Die eigenschap heeft ook grote voordelen voor zonnepanelen. Die leveren op een wit dak betere prestaties dan op een donker dak. Voor een goed rendement van zonnepanelen is een zo laag mogelijke omgevingstemperatuur nodig en witte daken worden aanzienlijk minder warm dan de grijze of zwarte daken.

Wit dak

Duurzaam

De oplossingen die Derbigum biedt voor witte daken zijn om verschillende redenen duurzaam. De coating die gebruikt wordt op de Derbigum Aquatop Reflective White is pH-neutraal en dat maakt verantwoord hergebruik van regenwater mogelijk. Een studie van het Centre d’Expertise en Gestion et Traitement d’Eau (CEBEDEAU) in Luik heeft deze eigenschap onderzocht en bevestigd.

Belangrijke eigenschappen van de Aquatop Reflective White zijn de hoge emissiviteit van 81% en een hoge initiële reflectie van 81% wat resulteert in een SRI van 100.

Volledig recyclebaar

Net als alle andere dakbedekkingen van Derbigum zijn ook de Derbigum Aquatop Reflective White en Derbicolor FR White aan het einde van de levenscyclus volledig recyclebaar. Ze worden tot Derbitumen® verwerkt en in de productie van nieuwe bitumen dakbanen toegepast. Met het hergebruik van het materiaal in zijn originele functie maakt Derbigum de circulaire cirkel rond.

Derbigum
www.derbigum.nl