‘Smart Home’ bespaart kosten en verhoogt veiligheid

Artikel delen

Stroom- en stookkosten besparen? Meer veiligheid en comfort binnen je eigen vier muren? Dan loont het de moeite om de mogelijkheden van intelligente ‘Smart Home’ technologieën te onderzoeken. Een Smart Home maakt wonen comfortabeler, veiliger en helpt kosten te besparen. Een specialist op dit gebied is Gira.

Smart home

Het Duitse familiebedrijf Gira bestaat al bijna 120 jaar en is ooit begonnen als schakelaar fabrikant. Tegenwoordig wordt het bedrijf beschouwd als een pionier op het gebied van intelligente elektrische installatie in de woning- en gebouwautomatisering. De smart home oplossingen zijn ook eenvoudig aan te sturen met conventionele bedieningselementen, zoals schakelaars of knoppen. Maar ook via een touchpanel, via de mobiele telefoon of zelfs via spraakopdrachten. Er zijn niet alleen oplossingen voor nieuwbouw, maar ook voor het voordelig achteraf inbouwen van smart home-technologie in bestaande gebouwen.

Smart home

Slim geld besparen

Smart home-systemen zijn inmiddels een onmisbaar onderdeel voor energiezuinig en duurzaam wonen. Licht, jaloezieën en verwarming kunnen centraal en automatisch worden geregeld. Dit zorgt voor een optimaal binnenklimaat en energie-efficiëntie.

Hoever de automatisering moet gaan, bepaalt de gebruiker zelf: voor het slapengaan kan bijvoorbeeld met een vingerbeweging op de mobiele telefoon het licht in huis worden uitgeschakeld en de temperatuur worden verlaagd. Bepaalde scenario’s kunnen ook vooraf worden gedefinieerd. Denk aan jaloezieën die automatisch ‘s ochtends omhoog gaan en ‘s avonds weer omlaag. Genetwerkte sensoren zorgen verder voor een comfortabele temperatuur en geoptimaliseerd energieverbruik. Er wordt zelfs rekening gehouden met het weer, het tijdstip van de dag en het individuele dagritme van de bewoners.

SMart home

Hoog comfort

Met een Gira deursysteem hoef je niet van de bank af om bezoekers in beeld en geluid te ervaren, je hoeft er niet eens meer voor thuis te zijn. Voor familieleden of de postbode kan de voordeur op afstand worden geopend. Het blijft natuurlijk vergrendeld en wordt bewaakt door video voor ongenode gasten. Hetzelfde geldt voor de bediening van zonwering, verlichting of bijvoorbeeld de muziekinstallatie. Hier kunnen ook individuele scenario’s worden ingesteld. Het commando ‘Start de thuisbioscoop!’ betekent zoiets als: muziek uit, dim de lichten, laat de jaloezieën zakken en zet de televisie aan.

In plaats van de voordeursleutel te gebruiken, kun je nu eenvoudig met een vingerafdruk het appartement of huis betreden. Bewegingsmelders, automatische schakelaars en stopcontacten met LED’s zorgen voor slim wonen. Dankzij videobewaking via een netwerk kan je het huis altijd in de gaten houden – ook als je niet thuis bent. Staat de verwarming wel uit? Tegenwoordig kan dit met moderne technologie ook onderweg worden gecontroleerd. Op verzoek is zelfs een stormbeveiliging inbegrepen: als het weerstation bijvoorbeeld hoge windsnelheden meet, gaan jaloezieën automatisch omhoog.

Mocht er toch een storing optreden, dan hoeft er in de meeste gevallen niet eens een monteur langs te komen. Probleemoplossing, onderhoud en service zijn ook snel mogelijk via toegang op afstand, via een gecodeerde, meervoudig beveiligde verbinding. In Veenendaal bevindt zich het Gira Experience Center waar je het volledige assortiment kunt zien en Gira Smart Home kunt ervaren.

Gira
www.gira.nl