Partnership op maat

Artikel delen

Aannemers zijn steeds vaker op zoek naar partners waarmee ze op gelijkwaardige basis kunnen samenwerken. Xella ontwikkelt zich in de cascobouw steeds meer als zo’n partner, waarbij de invulling van de samenwerking vooral afhangt van wat de aannemer wil.

Xella medewerkersDe groei naar partnership is een volgende stap in de evolutie van Xella. “We willen graag in een vroeg stadium zo breed mogelijk meedenken. Liefst zitten we al aan tafel als de partijen nog nadenken over de materialisatie van een ontwerp. Dan kunnen we de beste oplossingen aandragen, bijvoorbeeld ook als het gaat om isolatie, geluid en aansluitingen en dergelijke. Die kant willen we graag op en dat kunnen we ook omdat we een breed portfolio hebben voor vloer, dak en wand, zowel dragend als niet-dragend”, zegt Han den Hartog van Xella.

Actief meedenken

“We doen meer dan alleen het leveren van materialen en het leveren van arbeid. In partnership gaat het om actief meedenken. We willen in gesprek gaan met partijen die op deze manier willen werken. Vind de aannemer partnership belangrijk, wil hij kennis delen en gezamenlijk optrekken? Welke partner neemt daarin welke verantwoordelijkheid? Dan gaat het om op maat gemaakte samenwerking, die per bouwbedrijf kan verschillen.”

“Uiteraard hoeft het niet per se op die manier. Als een aannemer alleen producten af wil nemen, of alleen maar Ytong wil laten monteren en de rest zelf wil doen, kan dat ook. Maar we merken in de markt dat er meer en meer behoefte is aan bouwpartners die verantwoordelijkheid nemen.”

Ontwikkeling

Voor Xella is dat geen vreemde stap. Het bedrijf doet al langer veel meer dan het leveren van bouwmaterialen. Ook engineering hoort tot het dienstenpakket, evenals montage. Die levering, engineering en montage wordt met het partnership op een hoger level gezet. “Daarmee zijn we nu in ontwikkeling en lerende.”

Dat Xella zich in de loop der tijd breder ontwikkeld heeft, heeft een voorgeschiedenis. “We introduceerden in de jaren zeventig de Ytong verdiepingshoge panelen voor binnenwanden. Aannemers durfden het niet aan om die te monteren en dus zijn we dat toen zelf maar gaan doen. Vervolgens monteerden we allerlei cellenbetonproducten, inclusief het dragende cellenbeton van Hebel. Later werd het assortiment van Xella uitgebreid met kalkzandsteen. Traditioneel werd dat gemonteerd door speciale lijmbedrijven, maar klanten vroegen steeds vaker of dat ook niet konden monteren. Nadat we alle ins en outs van de uitvoering kenden, zijn we die montage ook gaan aanbieden. Xella Construction Services monteert nu zowel cellenbeton van Hebel en Ytong als kalkzandsteen.”

Brede verantwoordelijkheid

Daarmee evolueerde Xella dus al van leverancier en engineer naar onderaannemer. “De verantwoordelijkheid van onderaannemer pakten we ook al breder door bijvoorbeeld ook de zorg voor veiligheid op de bouwplaats op ons te nemen en de aannemer te ontzorgen met een totaalpakket aan diensten. Met het partnership groeien we daar nu verder in.”

Xella
www.xella.nl